Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Наглост без граници

Наглост без граници

Наглост без граници

Крум Василев, общественик, публицист

Самопровъзгласили се за най-меродавен световен съдия и за еталон за демокрация, САЩ отново размахват „демократичната“ си тояга. Щели да налагат санкции на Китай, защото не бил съгласен с т.нар. опозиционери в Сянган (Хонконг) да продължават с издевателствата си. А техните издевателства ескалират - блокират пътища, разбиват и палят магазини, нападат полицаи. Но правят това под формата на патентования специалитет на ЦРУ - „цветната революция“, която вече не крие целта си: отделяне от Китайската народна република, създаване на „сянганска държава“. В чий интерес? - Не в интерес на мнозинството от хората в този многолюден град, а в безспорен интерес на едрия финансов капитал. Защото Хонконг, казано най-обобщено, беше, е и ще бъде високопроизводителна „фабрика за пари“.

Имах завидната възможност да бъда в този град преди 60 години, когато той все още беше протекторат на Великобритания. Тогава се учудвах как на сто пъти по-малка територия от българската се създава няколко пъти по-голям брутен вътрешен продукт от този на България. Сега се чудя на друго: как отговорни политици на САЩ си въобразяват, че Сянган, станал през 1997 г. по съвсем законен път неделима част от Китайската народна република, може да бъде откъснат от нея, да получи „автономия“ и практически да премине под чужда опека. Вярно, преди близо два века Великобритания, тогавашният световен хегемон, успя да направи това, но сега времената са други. Опиумните войни безвъзвратно са в историята. Друг, друг е днешен Китай! И само наивници могат да си въобразяват, че Централното китайско правителство ще допусне да бъде нарушен държавният суверенитет на Китайската народна република. Китайското правителство е в правото си да изгради такава правна система и такива механизми, които ще осигурят пълна защита на държавната и народната сигурност в Сянган.

Политиката, според която на САЩ е разрешено всичко, а на Китай не е позволено да защити целостта и суверенитета си, е в остър дисонанс и с логиката, и с международното право. Най-новият протуберанс на тази политика е поредната наглост на САЩ, изживяващи се като световен хегемон.

Нищо не оправдава нападките на Белия дом и претенциите на консервативните кръгове на щатите към една неделима част от Китай - финансовия и търговски мегаполис Хонконг.

Но този път наглостта на САЩ ще удари на камък.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Земеделие