Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Визитна картичка

Визитна картичка

Визитна картичка

През 1997 г. КНР придобива суверенитет над Административния район Сянган, както е китайското име на Хонконг, (в превод от китайски „Благоуханно пристанище“). Великобритания е владяла територията от 1842 г., след една от водените от нея колониални Опиумни войни.

Според приетата преди 23 години съвместната китайско-британска декларация и основния закон на Хонконг, територията получава широка автономия. В рамките на политиката “Една държава, две системи“ правителството на Китай поема отбранителната и външната политика на територията. Хонконг запазва контрола над законодателството, полицията, паричната система, митата и имиграционната политика, а също така запазва представителството си в международни организации и събития.

Хонконг е желано, удобно и изгодно място за среща между Запада и Китай и Азия като цяло. Там на десет пъти по малка територия от България живеят около 7 милиона души. В този необикновен град -държава високите технологии съжителстват с традиционния начин на живот, небостъргачите с рибарски селища. Тук са създадени и първите търговски центрове в света, които живописно съществуват наред с традиционните плаващи пазари.

Уважаеми читатели,

В този брой на вестника отделяме място за мнението на български учени, общественици, публицисти по една гореща тема на деня: Хонконг. Китайският мегаполис вече месеци наред не слиза от вниманието на световните медии. Причината?

Почти цялата минала 2019-та седеммилионният град бе арена на социални вълнения. Брутални улични акции, окупиране на местния парламент, на международното летище, палежи на магазини и т. н. В същото време САЩ и някои западноевропейски страни подеха нечестна и злобна кампания срещу властите в града и оттам - срещу управляващите кръгове в КНР. Появиха се много свидетелства и доказателства, че тълпата (предимно от маргинали) е щедро платена с долари и британски лири, че събитията имат своите задгранични диригенти.

В началото на тази година враждебният антикитайски вой достигна апогея си. Защо? По простата причина, че на годишната сесия на ОСНП (парламентът на КНР) в отговор на случващото се бе одобрен закон за сигурността и защитата на социо-политическата цялост на мегаполиса Хонконг.

Предлагаме ви мнения по проблема на доайена на българската журналистика, публициста Крум Василев, на проф. Светлана Шаренкова - издател на в. “Китай днес“, на проф. Нако Стефанов - експерт по проблемите на Азия, на журналиста и писателя Петър Герасимов и на известния външнополитически коментатор Любомир Михайлов. До голяма степен те отразяват мнението на трезвомислещата и демократично настроена част от българското общество, което - убедени сме, е мнозинство в нашата страна.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Земеделие