Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед05072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Хонконг – пионка на САЩ в политическата и търговска война срещу Китай

Хонконг – пионка на САЩ в политическата и търговска война срещу Китай

Хонконг – пионка на САЩ в политическата и търговска война срещу Китай

Вашингтон беснее, че вече не е единствената суперсила, диктуваща правилата на международната политика

Отношенията между САЩ и Китай отново са на дневен ред. Този път конкретен повод за сблъсъка между двете сили стана Законът за сигурността и отбраната в относително автономния регион на Хонконг, който Националния народен конгрес на Китай прие в четвъртък. Сам по себе си въпросният закон представлява чернова, маркирала основни аспекти, свързани с умиротворяването на града. Припомням, че Хонконг бе разтърсен от изключително насилствени протести през 2019 г., които доведоха до преки сблъсъци между протестиращите и силите на реда на Хонконг и при които загинаха двама студенти. Като резултат от цялото това насилие, което рискува да дестабилизира финансовия център, дойде реакцията на Китай и въпросният Закон за сигурността.

По своята същност законът ще определя като престъпно всяко деяние на:

- откъсване от страната;

- подкопаване на властта или авторитета на централната власт;

- тероризъм или използване на насилие или сплашване на хора;

- дейности на чужди сили, които се намесват във вътрешните работи на Хонконг.

Как стои въпросът със статута на Хонконг? Известно е, че британският мандат в Хонконг приключи през 1997 г., когато градът бе върнат на Китай. Според условията на споразумението между КНР и Великобритания, Хонконг ще запази своята автономия и режим на управление, който не е комунистически, за период от 50 години. Градът става част от китайската държава, но съществува на принципа 

“една държава, две системи“ 

През същата година влиза в сила и Основният закон на областта, озаглавен „Основен закон на Хонконг, специален административен район на Китайската народна република“. Чл. 1 от същия гласи: “Специалният административен регион на Хонконг е неделима (неотчуждаема) част от Китайската народна република“. Според чл. 2 китайският народен конгрес “разрешава на Хонконгския специален административен район да упражнява висока степен на автономия и да се ползва от изпълнителна, законодателна и независима съдебна власт.“ Забележете подбора на думи в конституционния акт. Протестиращите среди в автономната област се позовават на чл. 23, според който градът може да инициира и приема собствени закони, но забележете, “с които да забранява всеки акт на държавна измяна, отделяне, размирици, подривна дейност срещу централното народно правителство, включително кражбата на държавни тайни.“ Антикитайските и продемократични среди в Хонконг се позовават именно на чл. 23, но само до частта, засягаща приемането на собствени закони. Продължението на текста удобно се изпуска. В Инструмент 8 от Основния закон на Хонконг, озаглавен “Тълкуване на Основния закон на Хонконг, специален административен район на Китайската народна република (чернова) и свързаните документи“ се казва, че по отношения на чл. 18 “в случай, че Постоянният комитет на Националния народен конгрес реши да обяви състояние на война, централното народно правителство може да издаде заповед, прилагаща съответните национални закони в региона.“

Същото може да се случи и “поради смут в рамките на специалния административен район на Хонконг, който (смут) застрашава националното единство или сигурност и е извън контрола на правителството на района“.

Последващо тълкуване и интерпретиране на тези текстове е предмет на дълга дискусия, която засяга конкретно Китай и Хонконг и следва да бъде изяснена между двете страни.

Действията на САЩ по отношения на Хонконг се възприемат от Пекин като опит за пряка намеса във вътрешните работи на Китай. Правителството предупреди, че всеки опит за намеса на САЩ в Хонконг, ще бъде обречен на провал.

Когато Хонконг се присъединява към КНР, комунистическата страна е все още бедна и прави своите първи крачки към икономическо отваряне. По това време икономиката на Хонконг представлява около 18% от тази на континентален Китай. Днес, обаче, когато КНР е втора икономическа сила в света, процентите са значително намалени – около 2.7%. Което означава, че ако САЩ наложат санкции на Хонконг, големият пострадал от тях ще бъде Хонконг, а не Китай.

Автономният център е просто пионка в голямата игра и икономическата война между двата гиганта. Търговията е само малка част от отношенията между Хонконг и САЩ. По-привлекателната част са възможностите, които градът предлага на големите международни компании и бизнес и облекчените условия на работа без ограниченията, които съществуват например в Китай. Именно по тази причина правителството на автономния център смята, че отправените заплахи на САЩ 

няма да бъдат реализирани

Сблъсъкът за Хонконг започна още в края на миналата година, когато Доналд Тръмп прие Закон за демокрацията и правата на човека в Хонконг, според който зачитането на човешките права и свободи в автономния район подлежи на мониторинг от страна на САЩ.

През 2020 г. продължи тенденцията от Ако 2019 г. за нарастваща конфликтност между двете държави. САЩ все още не могат да приемат, че вече не са суперсилата, която сама диктува правилата на международната политика. В Азия се консолидират центрове на сила, които имат свои планове за преформатиране на международните отношения. Сред тях е и Китай. През 2020 г. етапите на антагонизма между САЩ и Китай преминаха по следния ред: 1) Мюнхенската конференция по сигурността, на която американските представители заявиха, че враг номер 1 на САЩ вече не е Русия, а Китай; 2) поредните заплахи за икономически санкции и обвинения в дезинформация и манипулации; 3) директни обвинения, че Китай умишлено е оставил пандемията от коронавирус да се разпространи и вината е изцяло тяхна. Относно Хонконг се завръща една забравена риторика от времето на Студената война и прави впечатление, че в изказванията на официални американски лица все повече преобладават определения като “комунистическа държава“, “Китайската комунистическа партия иска да отнеме правата и свободите на демократичния народ“ и т.н.

Елиана Иванова

От ДУМА

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Земеделие