Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон01062020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.75631 BGN ↓ 1 GBP = 2.17102 BGN ↓ 1 CHF = 1.82447 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) СЗО: Няма данни Covid-19 да се предава по въздух

СЗО: Няма данни Covid-19 да се предава по въздух

Световната здравна организация излезе с препоръки за предпазни мерки за болнични служители, публикувана на 30 март на сайта на организацията.

Начини на предаване на вируса, причиняващ COVID 19:

 

Респираторните инфекции могат да се предават чрез капчици с различна големина: когато частиците на капката са с диаметър > 5 mm, те се определят като респираторни частици, а когато са < 5 mm се определят като частици (droplet nuclei). Според досегашните разкрития, COVID 19 се разпространява между хората основно чрез респираторните частици и чрез директни контакни пътища. В анализ на 75 465 случая на COVID 19 в Китай, не е докладвано предаване по въздуха.

Предаване на капкови частици се осъществява, когато човек се намира в близък контакт (на разстояние по-малко от един метър) с някой, който има респираторни симптоми (например кашля или киха) и по този начин е изложен на риск в неговата мукоза (в уатата или в носа) или конюнктива (в очите) да попаднат потенциално заразни респираторни частици. Предаването може да стане също и чрез огнища в непосредствената среда около заразения човек. Следователно, предаването на вируса COVID 19 става чрез директен контакт със заразен човек и чрез индиректен контакт с повърхностите от обкръжението или предметите, използвани от заразения човек (например стетоскоп или термометър).

Предаването по въздуха е различно от капковото предаване, тъй като касае наличието на микроби в най-малките частици, за които се смята, че са с големина < 5 mm в диаметър и могат да останат във въздуха за дълъг период от време и да се предадат на други хора през разстояние, по-голямо от 1 метър.

В контекста на COVID 19 предаването по въздуха може да бъде възможно при определени обстоятелства и ситуации, при които са извършвани процедури и поддържащо лечение, включващи аерозоли, като например ендотрахеална интубация, бронхоскопия, отворена сукция, извършване на небулизиращо лечение, ръчно вентилиране преди интубиране, обръщане на пациента в пододяща поза, изключване на пациента от вентилатора, неинвазивно обдишване чрез притискане, трахеостомия и кардио-пулмонарна ресусцитация.

В момента някои научни публикации предоставят първоначални доказателства относно възможността вируса COVID 19 да бъде открит във въздуха и по този начин да се направи предположението, че е възможно предаване по въздуха. Тези първи открития трябва да се интерпретират внимателно.

Скорошна публикация в New England Journal of Medicine прави оценка на устойчивостта на вируса COVID 19. В това експериментално проучване са били генерирани аерозоли и са били поставени в контролирани лабораторни условия. Използваната машина (барабан на Голдберг) е високомощна машина, която не съответства на условията, възникващи при човешкото кашляне. Също така, откриването на COVID 19 в аерозолните частици до 3 часа не отразява клиничната ситуация, в която се прилагат аерозолни процедури, тъй като това е била експериментално предизвикана аерозол-генерираща процедура.

Съществуват доклади за обстоятелства, при които пациенти с COVID 19 симптоматика са били приети и при които не е била открита РНА на COVID 19 във въздушните проби. СЗО е запозната с други проучвания, оценяващи присъствието на РНА на COVID 19 във въздушни проби, но които още не са публикувани в представителните журнали. Важно е да се отбележи, че откриването на РНА в проби от околната среда въз основа на лабораторни изследвания на Полимеразната Верижна Реакция (PCR) не е показателно за действащ вирус, който може да се предава. Нужни са по-нататъшни изследвания, за да се определи дали е възможно да се открие COVID 19 във въздуха от стаите на заразени пациенти, при които не са провеждани аерозолни процедури. Ако се появят такива случаи, е важно да се знае дали е намерен действащ вирус и каква роля може да играе той в предаването на заразата.

 

Заключения:

 

Въз основа на наличните доказателства, включително последните публикации, споменати по-горе, СЗО продължава да препоръчва мерки срещу частиците и директния контакт за всички, които се грижат за пациенти с COVID 19. СЗО продължава да препоръчва въздушна защита при обстоятелства и на места, където се прилагат аерозолни процедури и поддържащо лечение, според оценката на риска. Тези препоръки се подкрепят от други национални и международни насоки, включително разработените от Европейската Асоциация по Интензивна Медицина и Асоциацията по Спешна Медицина, както и тези, които в момента се прилагат в Австралия, Канада и Обединеното Кралство.

В същото време, други държави и организации, включително Центърът за Контрол на Заразите на САЩ и Европейският Център за Превенция и Контрол на Заразите, препоръчват въздушно предпазване във всеки случай, свързан с грижа за пациент с COVID 19 и смятат употребата на медицинска маска за приемлив вариант в случай на недостиг на респиратори (N95, FFP2 или FFP3).

Настоящите препоръки на СЗО наблягат на важността от рационална и подходяща употреба на всички средства за лична защита, не само маски, които изискват коректно и стриктно поведение от страна на здравните работници, особено при процедурите за отстраняване на предпазните средства и хигиената на ръцете. СЗО препоръчва също обучение на персонала по тези препоръки, както и адекватно набавяне и наличност на необходимите ЛПС и други консумативи и уреди. Най-накрая, СЗО продължава да настоява за крайната необходимост от честата хигиена на ръцете, от спазването на респираторната етика и почистването и дезинфекцията на средата, както и важността на физическата дистанция и избягването на близки, незащитени контакти с хора с треска и респираторни симптоми.

СЗО внимателно следи за нови открития по този критичен проблем и ще актуализира този научен бюлетин при получаване на нова информация.

 

Превод: “Гласове“

Източник: Световна здравна организация

 

България

Икономика

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Земеделските кооперации ще провеждат общите си събрания на открито, при строга организация и кратък дневен ред. За провеждането им трябва да...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Бивш отбор на Херо фалира

Бивш отбор на Херо фалира

Казахстанският Иртиш (Павлодар) отказа участие във футболното първенство на страната

Бившият отбор на Димитър Димитров-Херо Иртиш (Павлодар) ...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Кризата отвори очите на Ели Шербан за нови бизнес идеи

Кризата отвори очите на Ели Шербан за нови бизнес идеи

История за това как две изгорели помпи за напояване водят до откриването на два собствени магазина за зеленчуци

Все по-често се случва българ...

Прочети още:

Loading...