Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10042020

Брой 69, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79913 BGN ↑ 1 GBP = 2.22385 BGN ↑ 1 CHF = 1.85264 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Индия посреща Тръмп с помпозност и блясък, търговските спорове продължават

Индия посреща Тръмп с помпозност и блясък, търговските спорове продължават

Индия посреща Тръмп с помпозност и блясък, търговските спорове продължават

Правителството на премиера Моди иска да си върне преференциите, които САЩ оттеглиха през 2019 г.

Американският президент Доналд Тръмп пристигна вчера на двудневно посещение в Индия, чиято цел е засилване на стратегическите и икономическите връзки между Делхи и Вашингтон, предаде ДПА.

Тръмп и съпругата му Мелания се срещнаха с индийския премиер Нарендра Моди, след като президентският самолет Еър форс 1 се приземи на летището в град Ахмедабад, Западна Индия. Тръмп и Моди се здрависаха и прегърнаха на фона на пищната церемония по посрещане на американския лидер, включваща музика и народни танци.

Десетки хиляди хора, много от които с индийски и американски знамена в ръка, бяха застанали по протежение на улиците, по които кортежът на Тръмп премина, за да стигне до дома на легендарния борец за независимост на Индия Махатма Ганди. Тръмп и първата дама Мелания Тръмп събуха обувките си, преди да влязат в дома на Ганди. По-късно Тръмп и Моди участваха в проява на стадиона Мотера (най-големият стадион за крикет на света), на която присъстваха около 125 000 души.

В Индия Тръмп беше приветстван от най-помпозните публични събирания, каквито никой друг чуждестранен лидер от години не е виждал. Това, според индийски официални лица, може да помогне за изглаждане на нарастващите търкания между двете страни по въпросите на търговията, пише Ройтерс. Макар че са близки партньори в политиката и сигурността, Индия и САЩ взаимно се замериха с

наказателни мита

През последния месец те започнаха интензивни преговори за постигане на едно търговско мини-споразумение, но представители и на двете страни казват, че засега това не се получава. Двете страни спорят по американските искания за достъп до огромния индийски пазар за пилешки и млечни продукти, за индийския ценови контрол върху медицински уреди, като стентове, и за строгите правила за съхранение на данни, които според американските технологични компании ще оскъпят бизнеса.

Правителството на премиера Нарендра Моди иска да си върне търговските преференции, които Тръмп оттегли през 2019 г., и по-широк достъп до американските пазари за своите фармацевтични и селскостопански продукти. Моди настоява най-вече Тръмп да не третира Индия наравно с Китай, чиято икономика е пет пъти го-голяма. През последните дни Тръмп започна да казва, че може би пази “голямата търговска сделка“ за след президентските избори в САЩ през ноември.

Висши служители на администрацията на Тръмп признаха, че двудневното посещение няма да има за резултат ограничено търговско споразумение, посочвайки, че Вашингтон все още има твърде много опасения относно нарастващите индийски

търговски бариери

Надеждите сред американските делови среди, че Тръмп и Моди може да обявят някои конкретни търговски мерки, помръкнаха през последните дни, след като стана ясно, че различията относно новите мита, относно търговията със селскостопански и дигитални продукти се запазват. “Ако се стигне до някакво споразумение, то ще бъде минимално, и дори такова, изглежда, липсва на масата“, каза Едуард Олдън от Съвета за външни отношения. Той добави, че американските представители се сблъскват със стената на индийския търговски протекционизъм, намиращ израз в лозунга “Индия на първо място“, който, по ирония на съдбата, копира принципите зад митническата политика на Тръмп. Според търговски експерти е възможно Индия да направи пред Тръмп някои символични търговски жестове, като например ново понижение на високите импортни мита върху мощните мотоциклети “Харлей Дейвидсън“, които особено дразнят Тръмп.

Очаква се също така двете страни да обявят покупката от Индия на 24 военноморски хеликоптера “Сийхок“ от “Локхийд Мартин“ в сделка на стойност 2,6 млрд. долара, както и допълнителна поръчка за 6 щурмови хеликоптера “Апачи“.

България

Икономика

Култура

Спорт

Бодуров даде последна отсрочка на Естеглал

Николай Бодуров още чака Естеглал да му се издължи и ако това се случи, бившият защитник на ЦСКА ще остане в иранския клуб. Бодуров не е пол...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...