Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10042020

Брой 69, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79913 BGN ↑ 1 GBP = 2.22385 BGN ↑ 1 CHF = 1.85264 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Mнозинство в Северна Ирландия е срещу напускане на Обединеното кралство

Mнозинство в Северна Ирландия е срещу напускане на Обединеното кралство

Мнозинството от избирателите в британската провинция Северна Ирландия биха гласували против британската провинция да напусне Обединеното кралство, за да се обедини с Република Ирландия, ако сега бъде произведен референдум по въпроса. Това показват резултатите от допитване, публикувано вчера от в. “Белфаст телеграф“, предаде Ройтерс.

Обединение на Ирландия биха подкрепили едва 29 % от гласоподавателите, а 52 % биха били против, сочат резултатите от анкетата, проведена сред 2000 души. Останалите 19 % от участниците в сондажа, казват, че не знаят как биха гласували. Ако се изключат отговорите с “не зная“, числата показват съотношение от 65 срещу 35 на сто в полза на оставане в състава на Обединеното кралство.

“Данните предлагат антидот срещу приповдигнатите коментари в последно време относно угрозата от ирландско обединение“, каза Джон Тонджи, преподавател по политология в университета в Ливърпул, който е ръководил проучването. Той обаче добави, че анкетата е показала, че има двупроцентово увеличение на подкрепата за обединение на Ирландия в сравнение с последното допитване от 2017 г. - темп на увеличение, който в рамките на две десетилетия може да доведе до мнозинство за обединена Ирландия.

През 1998 г. беше подписано т. нар. споразумение от Разпети петък за Северна Ирландия, сложило в общи линии край на десетилетията на насилие между католиците националисти, борещи се за сливане с Ирландия, и протестантските юнионисти, искащи да останат част от Обединеното кралство. Споразумението предвижда британското правителство да насрочи референдум, ако наличието на мнозинство за отделяне изглежда вероятно.

България

Икономика

Култура

Спорт

Бодуров даде последна отсрочка на Естеглал

Николай Бодуров още чака Естеглал да му се издължи и ако това се случи, бившият защитник на ЦСКА ще остане в иранския клуб. Бодуров не е пол...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...