Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет28022020

Брой 294, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.79846 BGN ↓ 1 GBP = 2.32422 BGN ↓ 1 CHF = 1.84408 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Сенатът на САЩ отказа да призове свидетели по делото за импийчмънт на Тръмп

Сенатът на САЩ отказа да призове свидетели по делото за импийчмънт на Тръмп

Сенатът на САЩ отказа да призове свидетели по делото за импийчмънт на Тръмп

Предстоят шест дни за излагане на аргументи „за” и „против” отстраняването на президента

Сенатът на САЩ одобри правилата, по които ще протече процесът по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Гласуването премина строго по партийна линия - резолюцията бе приета с подкрепата на 53-мата републиканци в горната камара на Конгреса, а останалите 47 сенатори (45 демократи и двама независими, клонящи към партията) гласуваха против. Гласуването беляза края на първия ден от процеса в Сената, който приключи чак след полунощ в сряда.

Сенатът отхвърли с 53 гласа “против“ при 47 “за“ предложенията на демократите да бъдат призовани редица свидетели, сред които началникът на канцеларията на президента Мик Мълвейни и бившият съветник на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън. Сега предстоят шест дни на излагане на аргументи за и против отстраняването на президента от обвинителите демократи и правната защита на Тръмп.

Демократите предложиха голям брой поправки, които да направят възможно призоваването на нови свидетели и събирането на нови документи по делото. В крайна сметка републиканците отхвърлиха предложенията на демократите и приеха тези на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл. Предложените от Макконъл правила предвиждат само дебати по обвиненията срещу президента. Обвинението ще разполага с три дни да убеди Сената, че Тръмп трябва да бъде отстранен от президентския пост, а защитата на президента ще разполага с три дни, за да убеди сенаторите в обратното. Демократите разкритикуваха правилата на Макконъл като опит процесът да бъде претупан, да бъдат скрити нови доказателства срещу Тръмп и да се попречи на свидетели да дадат показания.

Това е “първата стъпка на Белия дом да претупа процеса. “Ще има само встъпителни пледоарии и после ще видим“ означава “нека проведем процеса и може просто да заметем всичко под килима“, заяви пред сенаторите конгресменът демократ Адам Шиф, който изпълнява ролята на главен обвинител в процеса срещу Тръмп в Сената. Демократите искат да разпитат високопоставени служители на Белия дом и да съберат документи, достъпът до които бе блокиран от правителството на Тръмп при процеса в Камарата на представителите.

Президентът Тръмп отхвърля всички обвинения. За отстраняването му от длъжност е необходимо мнозинство от две трети в Сената. Тъй като горната камара на Конгреса е контролирана от неговите съпартийци от Републиканската партия, Тръмп най-вероятно ще бъде оправдан.

Икономика

Култура

Спорт

Барселона се измъкна с добър резултат в Неапол

Барселона се измъкна с добър резултат в Неапол

Наполи и гостуващият Барселона завършиха 1:1 в първи мач помежду им от 1/8-финалите на Шампионската лига. Срещата бе дебют за треньора н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Още 12,9 млн. лв. за младите фермери по подмярка 6.1

Още 12,9 млн. лв. за младите фермери по подмярка 6.1

С допълнителни 12,9 млн. лева ще разполага бюджетът по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие н...

Прочети още:

Loading...