Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря16102019

Брой 200, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77303 BGN ↑ 1 GBP = 2.22296 BGN ↓ 1 CHF = 1.78078 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Тръмп потвърди, че синът на Осама бин Ладен,Хамза, е бил убит

Тръмп потвърди, че синът на Осама бин Ладен,Хамза, е бил убит

Тръмп потвърди, че синът на Осама бин Ладен,Хамза, е бил убит

Талибаните отмениха забраната си над дейността на Червения кръст в Афганистан

За смъртта на Хамза, любимия син на Бин Ладен, представян за негов наследник начело на терористичната организация ”Ал Каида”, бе съобщено в края на юли от американски медии. В. “Ню Йорк таймс“ съобщи в електронната си версия, че е възможно Хамза бин Ладен да е бил убит по време на операция. “Високопоставеният ръководител на „Ал Каида „и син на Осама бин Ладен, Хамза бин Ладен, е бил убит при контратерористична операция на САЩ в региона на Афганистан/Пакистан“, се казва в комюнике на президента Тръмп, в което не се споменава датата на операцията.

“Загубата на Хамза бин Ладен не само лишава „Ал Каида” от авторитета му и символичната връзка с неговия баща, но и осуетява важни оперативни дейности на групировката. Хамза бин Ладен е правил планове и работил с различни терористични групировки“, изтъква Тръмп. В края на миналия месец американският министър на отбраната Марк Еспър стана първият американски служител, коментирал публично информацията за смъртта на Хамза бин Ладен. В отговор на въпрос от излъчвано по телевизията интервю дали Бин Ладен е мъртъв, Еспър заяви, че такова е неговото впечатление. Вашингтон предложи през февруари награда, достигаща един милион долара, за всяка информация, която би позволила намирането на Хамза бин Ладен. Хамза, който е петнадесетото от общо двадесетте деца на Осама бин Ладен, бе лишен през март от саудитското си поданство.

Същевременно талибаните отмениха забраната, която бяха наложили над дейността на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в страната и дадоха гаранции за сигурността на персонала му, който извършва хуманитарна дейност в райони под техен контрол. През април талибанските лидери бяха наложили забрана на МКЧК и Световната здравна организация (СЗО)с аргумента, че тези две организации извършвали съмнителни дейности по време на кампании за ваксинация и не се придържали към обявените си задачи. В изявление на говорителя на талибаните Забиула Муджахид се казва, че те възстановяват предишните си гаранции за безопасността на служители на МКЧК в Афганистан и се нарежда на всички бойци на движението да улесняват работата им.

В изявлението не се споменава СЗО, която води кампании за ваксинации срещу детски паралич в Афганистан. МКЧК от 30 години оказва здравна помощ в страната. Операциите на МКЧК в Афганистан включват превоз и предаване на тела на убити в бойни действия, уреждане на семейни посещения за пленници в двата лагера на конфликта и осигуряване на здравни услуги. По данни на организацията около 140 000 души са получили лечение в някой от седемте й медицински центрове в Афганистан през 1018 г. По време на талибанската забрана само един център, този в Кабул, остана отворен.

България

Икономика

Култура

Спорт

Русия се класира за финалите на Европейското първенство

Русия се класира за финалите на Европейското първенство

Русия стана третият отбор, който се класира на Евро 2020. “Сборная“ отвя с 5:0 Кипър в Никозия, записвайки седмия си пореден успех в гру...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Вълци тормозят цяло село, нападат овце, кози...

Вълци тормозят цяло село, нападат овце, кози...

Вълци тормозят жителите на село Раздол, община Струмяни. Почти всеки ден хищниците нападат домашните животни, а местните хора не могат да се...

Прочети още:

Loading...