Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед12072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Погребението на Робърт Мугабе се забавя с около месец, ще строят мавзолей

Погребението на Робърт Мугабе се забавя с около месец, ще строят мавзолей

Погребението на Робърт Мугабе се забавя с около месец, ще строят мавзолей

Погребението на бившия президент на Зимбабве - дългогодишен лидер на страната след свалянето на расисткия режим на бялото малцинство през 1980 г., ще се забави най-малко с месец. През това време трябва да му бъде построен специален мавзолей на видно място в гробището на националните герои, предаде АП.

Това поредният епизод от драматичния конфликт между неговото семейство и сегашния лидер на страната Емерсън Мнангагва - някога доверен заместник на Мугабе, който впоследствие помогна на армията да го свали от власт през 2017 г. Решението да се построи „вечно жилище” за покойния лидер, който почина на 95 г. в болница в Сингапур, бе взето след дълги консултации с влиятелни племенни вождове. Съобщението дойде след напрегнат ден на противоречиви догадки къде, в крайна сметка, ще бъде положен за вечен покой основателят на страната. Неговата вдовица Грейс Мугабе настояваше за скромно частно погребение вместо за пищен държавен церемониал и полагане на покойния в обикновен гроб редом до другите национални герои, както предвиждаше правителството.

Президентът Мнангагва потвърди плановете за изграждане на масивна конструкция като последен дом за Мугабе.“ Гробището на героите е запазено за най-висши представители на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ), допринесли за слагане край на бялото колониално управление. Мугабе лично ръководеше строителството му по проект на архитекти от Северна Корея.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Земеделие