Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Близо 10 млн. декара площи са изпепелени в Боливия

Близо 10 млн. декара площи са изпепелени в Боливия

Близо 10 млн. декара площи са изпепелени в Боливия

Целта е да се разшири интензивното земеделие в граничните райони

Подобно на бразилския държавен глава Жаир Болсонаро, боливийският президент Ево Моралес е подложен на критики от еколозите, които обвиняват земеделската му политика за пожарите, които вече са опустошили близо 10 млн. дка в източната част на Боливия, съобщава АФП.

Под натиска на местните природозащитни организации лидерът в крайна сметка прие в неделя предложенията за помощ на редица страни от региона и Испания за борба с безконтролните пожари, които от няколко седмици бушуват из боливийската част на региона Пантанал при границите с Бразилия и Парагвай.

Моралес също така преустанови предизборната си кампания, в която се бори за четвърти мандат на избори в края на октомври. По официални данни 9,5 млн. дка са били опустошени от пламъците от май, с рязко усилване от средата на август.

В центъра на критиките на екологичните организации е “чакео“ практиката да се изгарят растителни площи за получаване на обработваеми земи. Тя е широко разпространена и според еколозите е открито насърчавана от правителството, което подкрепя разширяването на интензивната земеделска дейност.

“Говорим за държавна политика, която е договорена с бизнес сектора в Източна Боливия за разширяване на интензивното земеделие в граничните райони с генетично променената соя, плантациите захарна тръстика и пасища за добитък“, каза директорът на НПО “Сехис“ Леонардо Тамбурини.

Еколозите посочват закон от 2016 г., който позволява обезлесяване с контролирани пожари.

“Самото разрешаване а контролирани пожари е посегателство срещу правата на Майката-Земя и на гражданите въобще, защото засяга екосистемата и околната среда, в която всички се развиваме“, заяви неправителствената организация “Унитас“.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...