Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед18082019

Брой 157, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75411 BGN ↑ 1 GBP = 2.12907 BGN ↑ 1 CHF = 1.80045 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Партията на Зеленски Слуга на народа спечели вота в Украйна, втора е проруската Опозиционна платформа - Живот

Партията на Зеленски Слуга на народа спечели вота в Украйна, втора е проруската Опозиционна платформа - Живот

Партията на Зеленски Слуга на народа спечели вота в Украйна, втора е проруската Опозиционна платформа - Живот

Пет политически партии ще имат депутати във Върховната рада

Пет политически сили влизат в състава на новата Върховна рада на Украйна, предаде ТАСС, като се позова на данните от обработени 30,9 процента от протоколите от произведените неделя предсрочни парламентарни вчера избори в страната.Начело продължава да е партията Слуга на народа на президента Володимир Зеленски. Тя има засега 42,12 процента от гласовете. Следва я проруската Опозиционна платформа - Живот на Виктор Медвечук, Юрий Бойко, Вадим Рабинович с 12,69 процента. На трето място е Европейска солидарност на бившия президент Петро Порошенко с 8,7 процента. Партията Отечество на бившия премиер Юлия Тимошенко получава 8,2 процента. Партията Глас на музиканта Святослав Вакарчук получава 6,4 процента.

Данните на украинската ЦИК показват, че Партията „Слуга на народа“ може да получи 247 места в Радата, което ще й позволи да създаде еднопартийно мнозинство и правителство без други коалиционни партньори, прогнозира ТАСС.

Опозиционна платформа - Живот води на изборите за Върховна рада в Донецка и Луганска области. В Донецка област при обработени 25,82 процента от протоколите партията получава между 33,18 и 52,53 процента, а в Луганска област между 39,13 и 55,27 процента.Кандидатите на водещата партия “Слуга на народа“ побеждават в 107 от 199-те едномандатни избирателни района. В Украйна се гласува по смесената изборна система. 225 места в парламента се определят по пропорционалната система, а 199 - по мажоритарната в един тур.

България

Икономика

Култура

Спорт

Земеделие