Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед18082019

Брой 157, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75411 BGN ↑ 1 GBP = 2.12907 BGN ↑ 1 CHF = 1.80045 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Фон дер Лайен е против притискането на страните от Източна и Централна Европа

Фон дер Лайен е против притискането на страните от Източна и Централна Европа

Фон дер Лайен е против притискането на страните от Източна и Централна Европа

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че страните от Източна и Централна Европа не трябва да бъдат притискани. Според фон дер Лайен спазването на принципите на правовата държава е важно, но никой не е идеален. Позицията й се приема като отстъпление от сегашната политика на Брюксел спрямо Полша и Унгария, срещу които се водят процедури заради проблеми, свързани с върховенството на закона. Пред “Зюддойче цайтунг“ Урсула фон дер Лайен каза, че диалогът между Брюксел и страните от Централна и Източна Еврапа е много остър. Тя е на мнение, че сред хората в тези държави надделява чувството, че се критикува цялото население, а не отделни дефицити в правосъдните им системи. Позицията на новия председател на Еврокомисията е, че финансови санкции срещу Полша или Унгария трябва да бъдат възможно най-последната мярка.

Ако фон дер Лайен смекчи отношението на Брюксел съм Варшава и Будапеща, това ще бъде отстъпление от сегашната политика на комисията, коментира изданието.

Вчера първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, който отговаря за въпросите, свързани с правовата държава, заяви, че не може да бъде част от комисията, която не поставя върховенството на закона на първо място.

Фон дер Лайен беше избрана за председател на Еврокомисията във вторник и с гласовете на управляващата в Полша партия “Право и справедливост“. Тя се радва и на подкрепата на унгарския премиер Виктор Орбан, който беше твърдо против това Тимерманс да оглави Еврокомисията.

България

Икономика

Култура

Спорт

Земеделие