Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет06122019

Брой 234, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76296 BGN ↓ 1 GBP = 2.31541 BGN ↑ 1 CHF = 1.78387 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Кубинският парламент прие новия изборен закон

Кубинският парламент прие новия изборен закон

Кубинският парламент прие новия изборен закон

Броят на депутатите се намалява от 605 на 474, президентът може да има два мандата

Кубинският парламент прие новия изборен закон по време на първата от двете си годишни сесии. Законът беше приет единодушно и влиза в сила веднага. Той променя системата на управление на страната. Връща се постът на премиер, както и този на президент и се въвежда пост на вицепрезидент. Запазва се еднопартийната система - Комунистическата партия остава единствена.

На заседанието по приемането на закона присъстваха държавният глава, председателят на Държавния съвет на Куба Мигел Диас-Канел, както и Раул Кастро.

Новият изборен закон произтече от приемането през април на новата конституция на Куба, която признава пазарната икономика, но настоява за неотменимия характер на социализма. Новата конституция беше одобрена от кубинците на референдум още преди това, през февруари, когато за нея гласуваха 86 на сто от избирателите.

Държавният съвет, който е постоянно действащ орган на парламента, ще бъде ръководен от председателя на парламента. Според графика, заложен в закона президентът на републиката ще бъде избран през октомври, а премиерът ще бъде определен през декември. Очаква се Мигел Диас-Канел да бъде избран за държавен глава. Президентът, както и вицепрезидентът, са с мандат от 5 години и могат да се подновяват еднократно. Президентът и вицепрезидентът се избират измежду и от депутатите в парламента.

По време на народния дебат за реформа на конституцията се надигнаха гласове за преки избори. Накрая само общинските съвети ще бъдат избирани пряко. Другите постове трябва да преминат през комисия по кандидатурите, контролирана от ККП. Комисията ще бъде сформирана от шест синдикални, селскостопански и студентски организации, близки до управлението. Премиерът ще се избира измежду депутатите и ще бъде номиниран от президента. Той после трябва да бъде утвърден от парламента. Именно премиерът ще ръководи правителството, а не държавният глава, както беше досега.

По принцип Куба имаше президент и премиер до 1976 г., но после двата поста изчезнаха при приемането на първата социалистическа конституция. По това време двата поста се сляха в председател на Държавния съвет, който беше държавен глава и върховен главнокомандващ. Според новия закон броят на депутатите се намалява от 605 на 474, а Държавният съвет се намалява от 31 на 21 членове. Тези промени влизат в сила едва в края на мандатите на двата органа през 2024 г.

Икономика

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Скок на световните цени на храни, най-голямо е при месото и растителните масла Повишената цена на свинското месо в магазините се обяснява ка...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Обаждат ми се хора, за да ме молят да се кандидатирам за президент на федерацията, разкри волейболната легенда

Дългогодишният член на Управит...

Прочети още:

Loading...

Земеделие