Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21052019

Брой 94, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75144 BGN ↑ 1 GBP = 2.23217 BGN ↓ 1 CHF = 1.73651 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Нородът избира между трима кандидати новия президент на Северна Македония

Нородът избира между трима кандидати новия президент на Северна Македония

Нородът избира между трима кандидати новия президент на Северна Македония

В Република Северна Македония гласуваха на президентски избори, първите след подписването на Преспанското споразумение с Гърция и смяната на името на страната.

Президентът се избира за срок от 5 години и за не повече от 2 последователни мандата. Сегашният президент Георге Иванов е преизбран за втори мандат на 27 април 2014 г. Той заема поста от 12 май 2009 г.

За поста държавен глава се кандидат трима университетски преподаватели - Стево Пендаровски, кандидат на управляващата коалиция, водена от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), представителката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова и независимият Блерим Река, подкрепен от партиите Алианс за албанците и Движение “Беса“.

За първи път двете най-големи партии на македонците и албанците - управляващите СДСМ и ДСИ излизат с общ кандидат –Пендаровски.

56-годишният Пендаровски се ангажира да доведе докрай процеса на евроатлантическа интеграция на Северна Македония и обеща единство, мир, стабилност и сигурно икономическо развитие на страната.

63-годишната Силяновска-Давкова, професор по конституционно право, е критик на споразумението за името с Гърция, тя го определя като незаконно и унизително.

59-годишният Река подчертава, че Преспанското споразумение е компромис, който открива пътя към интеграция в ЕС и НАТО.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Обявеният от Зинедин Зидан за ненужен в Реал (Мадрид) уелски национал Гарет Бейл е готов да предизвика голям скандал. Нападателят нямал ника...

Прочети още:

Loading...

Земеделие