Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон22042019

Брой 332, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73852 BGN (=) 1 GBP = 2.26186 BGN (=) 1 CHF = 1.7182 BGN (=)
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Южна Корея се съгласи да плаща повече за присъствието на американските войници

Южна Корея се съгласи да плаща повече за присъствието на американските войници

Южна Корея се съгласи да плаща повече за присъствието на американските войници

Доналд Тръмп съобщи, че срещата му с Ким Чен-ун ще е на 27 и 28 февруари в Ханой

Южна Корея и САЩ подписаха краткосрочно споразумение, с което се увеличава с 8,2 % приносът на Сеул за издръжката на разположените на Корейския полуостров американски военни сили тази година. Провалът на предишните кръгове от преговорите по споразумението предизвика притеснения за съюза между двете страни, датиращ от десетилетия, отбелязва АП.

Миналата година Южна Корея осигури около 830 млн. долара или близо 40 на сто от разходите за разположените в страната 28 500 американски войници, чието присъствие има за цел да възпрепятства агресия от Северна Корея. Американският президент Доналд Тръмп поиска Южна Корея да плаща повече.

Вчера преговарящите от двете страни подписаха нов план за споделяне на разходите, според който Сеул ще плати около 1,03 трилиона вона (890 млн. долара) тази година, съобщи южнокорейското външно министерство. Ведомството посочва, че двете страни са потвърдили необходимостта от стабилно американско военно присъствие на фона на бързопроменящата се ситуация на Корейския полуостров. САЩ са уверили Сеул, че имат стабилен ангажимент към съюзника си и не планират да променят броя на военните в Южна Корея. Предстои новото споразумение да бъде одобрено от южнокорейския парламент.

За разлика от предишните споразумения със срок от 5 г., новата сделка има срок от само една година. Това означава, че Вашингтон и Сеул може да се върнат на масата за преговори само след месеци, отбелязва Ройтерс. Съюзниците не можеха да постигна споразумение по време на 10 кръга преговори. Предишното петгодишно споразумение за южнокорейския дял в разходите за американските военни сили в страната бе подписано през 2014 г. и изтече в края на 2018 година.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун се състои на 27 и 28 февруари във виетнамската столица Ханой, предаде Ройтерс. Тръмп е готов да разреши възобновяването на икономическите контакти между Северна и Южна Корея и да направи и други отстъпки на Пхенян, ако на срещата Ким се съгласи на сериозни действия за частичното ликвидиране на ракетно-ядрения потенциал на страната, пише японският в. “Асахи“, позовавайки се на източници от американското правителство.

По данни на източниците Вашингтон очаква от Ким Чен-ун обещание да демонтира ядрения център в Йонбьон, на 80 км от Пхенян, където се намират мощности за направата на оръжеен плутоний. САЩ разчитат също на ликвидирането на междуконтиненталните балистични ракети на Северна Корея, способни да достигнат американската територия.

В замяна, освен възобновяването на икономическите контакти между Севера и Юга, САЩ биха могли да обещаят на Пхенян хуманитарна помощ, пише “Асахи“.

В същото време, отбелязва вестникът, изпълнението на евентуалните договорености бързо може да влезе в задънена улица, ако страните не изработят механизъм за проверка на изпълнението на обещанията на КНДР в ракетно-ядрената област.

/ПА/

България

Икономика

Посевите в южна Европа продължават да изпитват недостиг на влага

Посевите в южна Европа продължават да изпитват недостиг на влага

И според MARS България е сред сериозно засегнатите страни

Постоянният недостиг на влага в почвата натиска прогнозите за добивите от селскосто…

Прочети още:

Loading...

Култура

Седем заглавия в афиша на летния фестивал “Сцена на вековете“

Седем заглавия в афиша на летния фестивал “Сцена на вековете“

Седем заглавия са включени в афиша на летния фестивал “Сцена на вековете“ във Велико Търново, който ще започне на 13 юли с гостуването на Им…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Има ли работеща кооперация, има и живот в селото

Има ли работеща кооперация, има и живот в селото

Сегашният закон за кооперациите търпи много промени, убеден е Бисер Борисов

На кооперациите у нас се гледа с друго око. Ние развиваме силна с…

Прочети още:

Loading...