Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед18112018

Брой 221, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73006 BGN1 GBP = 2.21323 BGN1 CHF = 1.72092 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Затворници с леки присъди поддържат парковете в Рим

Затворници с леки присъди поддържат парковете в Рим

Затворници с леки присъди поддържат парковете в Рим

При успех програмата ще се приложи в Милано, Палермо и Неапол

В римския затвор „Ребибия” е 7.30 ч. и група лишени от свобода се готвят да прекарат деня на открито. Всичките са доброволци и полагат общественополезен труд в един от парковете на Вечния град, който има голяма необходимост от услугите им, пише Арман Солден от АФП.

“Ако избягат, няма да бягам след тях“, шегува се Клаудио Якобели, началник на надзирателите, който отговаря за този пилотен проект на кметството на Рим и италианското министерство на правосъдието. “Те не само се чувстват полезни, за тях всяка минута, прекарана навън, е една минута по-малко зад решетките“, обяснява той, докато полицейски коли ескортират микробуса, който вози затворниците към мястото, където ще работят, а всички сирени са включени.

Стотина доброволци участват в тази операция в различни паркове в Рим, след кратко обучение в градското професионално училище по градинарство. “Кой знае, може би утре някой от нас ще се издържа от това“, споделя Умберто, най-младият в групата, който се готви да подкастри храст с ножици в ръка. “Това, което отначало беше просто излизане навън, малко по малко се превърна в приятно преживяване, защото се връщаме убити от умора, но умората е здравословна и за няколко часа забравяме за решетките“, добавя трийсетинагодишният мъж.

Тук няма мафиоти или осъдени на доживотен затвор, а мъже, които изтърпяват кратки присъди — от една до пет години затвор. Всички в програмата работят безплатно и мнозина разчитат на работата, за да се реинтегрират в обществото. Групата работи по 6 часа дневно, от понеделник до петък.

При изключително голяма горещина в Рим този юни, 15 затворници се движат “свободно“ зад оградата на общинската градина Елза Моранте в югозападната част на столицата, под бдителния поглед на много надзиратели.“Това е въпрос на доверие: сключвам сделка с тях и те знаят, че и при най-малко провинение, проектът пропада“, обяснява Клаудио Якобели.

Опитът е от полза и за града и неговите жители. Рим, една от най-зелените столици в Европа, има около 430 000 дка зелени площи, но му липсват хора, които да се грижат за тях. Бюджетните съкращения и корупцията станаха причина за намаляване на работещите, които от 1500 преди 20 г. След 6-месечни експерименти инициативата, започнала през пролетта, трябва да бъде подновена, според общинските служби, които уверяват, че се обмисля и нейното разширяване към други италиански градове като Милано, Палермо и Неапол.

България

Икономика

Култура

Спорт

ПСВ (Айндховен) с интерес към Кирил Десподов

ПСВ (Айндховен) с интерес към Кирил Десподов

Кирил Десподов продължава да е най-следеният играч от ЦСКА, а според “Тема Спорт“ интерес към таланта има от страна на холандския шампион ПС

Прочети още:

Loading...

Земеделие