Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет22022019

Брой 291, Година XXVII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) САЩ притискат лидерите от НАТО да увеличачат разходите за пакта

САЩ притискат лидерите от НАТО да увеличачат разходите за пакта

САЩ притискат лидерите от НАТО да увеличачат разходите за пакта

Путин за мен е „конкурент“, а не „враг“, заяви Тръмп в Брюксел

Американският президент Доналд Тръмп отправи нови критики срещу съюзниците от НАТО заради разходите за отбрана, което накара лидерите да се съберат на извънредно заседание, от което бяха изключени другите участници в срещата на върха на алианса в Брюксел, предаде Ройтерс.

В един момент Тръмп е нарушил дипломатическия протокол, като се обърнал към канцлерка Ангела Меркел на малко име и й казал: “Ангела, необходимо е да направиш нещо по въпроса“.

Тръмп е настоял съюзниците от НАТО да постигнат в по-кратък срок набелязаната цел за отделяне на 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана. “Тонът беше доста по-твърд. Неговите най-сурови думи бяха насочени към Германия, включително като използва обръщението Ангела:“, разкри източник отвътре.

Тръмп е отправил критики и към испанския и френския премиери Педро Санчес и Шарл Мишел, че не изпълняват целта за отбранителните разходи, когато данъкоплатците в САЩ плащат голяма част от сметките на НАТО, финансирайки военен бюджет на стойност около 3,6 процента от БВП.

Междувременно Тръмп заяви в Брюксел, че гледа на руския си колега Владимир Путин като на „конкурент“, а не „враг“. Това става само няколко дни преди срещата им в Хелзинки на 16 юли.

В понеделник се срещам с Путин ще говорим за Сирия, ще говорим и за Украйна”, добави той. Путин ще разбере на тази среща, че НАТО е много по-координиран, има по-добър колективен дух, отколкото преди, а парите ще бъдат плащани по-бързо, добави Тръмп.

НАТО покани Република Македония да започне преговори за присъединяване към алианса, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел. Той уточни, че Македония ще стане 30-ата държава от пакта, когато приключат процедурите около ратификацията на споразумението между Скопие и Атина.

България

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие

Loading...