Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет20072018

Брой 142, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.68446 BGN1 GBP = 2.19465 BGN1 CHF = 1.68446 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Над 1000 журналисти ще отразяват срещата Путин-Тръмп в Хелзинки

Над 1000 журналисти ще отразяват срещата Путин-Тръмп в Хелзинки

Над хиляда жур­налисти се очаква да отразяват срещата на върха между президен­тите на САЩ и на Русия в Хел­зинки на 16 юли, която “раз­въл­нува дори спокой­ните фин­лан­дци“, пише “Росийс­кая газета“.

Събитие от този геополитически мащаб се случи във Фин­лан­дия за пос­леден път през 1975 г., когато Мос­ква и Вашин­г­тон под­писаха Хел­зин­к­с­ките споразумения — документ с огромно влияние върху целия свят, включително Съвет­с­кия съюз.

Владимир Путин и Доналд Тръмп ще раз­говарят на 16 юли в хел­зин­к­с­кия президен­т­ски дворец — доста скромна жълта сграда с бели колони, служила до 1917 г. за резиден­ция на рус­кия император, който бе и велик хер­цог на Фин­лан­дия.

За Тръмп това е пър­вото посещение в север­ната страна като президент на САЩ, а Путин е влизал и преди в двореца — през 2001 г., когато се срещна с тогаваш­ната фин­лан­д­ска президен­тка Таря Халонен.

По-малко от сед­мица преди срещата на върха почти във всеки мор­ски залив около Хел­зинки дежурят катери на бреговата охрана. Над града пос­тоянно прелитат полицейски хеликоп­тери.

Полицаи в пълно снаряжение пат­рулират с коли, а полицаи по шорти — с бели велосипеди. Правоох­ранител­ните органи съоб­щиха, че по време на президен­т­с­ката среща за реда в града ще бдят около 2000 унифор­мени полицаи и агенти на раз­лични тайни служби.

Засиленото полицейско присъс­т­вие вече дава резул­тати, тъй като във Фин­лан­дия се струп­ват крадци, главно джеб­чии — явно раз­читащи, че полицията ще бъде заета с друго и няма да им обърне внимание.

България

Икономика

България подаде писмо за близко сътрудничество с ЕЦБ

Бъл­гария подаде писмо за близко сът­руд­ничес­тво с ЕЦБ

Правител­с­т­вото вчера даде ман­дат на финан­совия минис­тър да подаде официално заяв­ление за осъщес­т­вяване на близко сът­руд­ничес­тво с Европейска…

Прочети още:

Loading...

Култура

“Сигнал“ с грандиозно шоу в Пловдив

“Сиг­нал“ с гран­диозно шоу в Плов­див

Концертът по повод 40-годишния юбилей на групата ще се състои на 2 август от 20:30 ч. на сцената на Летния театър

Събитието е част от нац…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие