Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет13122018

Брой 240, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71881 BGN1 GBP = 2.16765 BGN1 CHF = 1.73882 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Групата Лима призова Венецуела да смени датата на изборите

Групата Лима призова Венецуела да смени датата на изборите

Министрите на външните работи на Групата Лима, обединяваща 14 предимно латиноамерикански страни, призоваха правителството на Венецуела да изготви нов избирателен график. Призивът бе отправен след извънредно заседание на дипломатите, посветено на предсрочните президентски избори във Венецуела, насрочени за 22 април. Не може да има честни и справедливи избори без пълното участие в тях на всички политически партии, се казва в декларация на министрите.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро ще се бори за нов президентски мандат. Притеснени от измами на изборите трите основни опозиционни политически партии се колебаят дали да участват във вота. ЕС и Колумбия вече обявиха, че няма да признаят резултатите от тези избори.

Групата Лима обединява Чили, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Боливия, Гвияна и Перу. Тя бе създадена през август м. г., за да призове правителството на Венецуела да извърши демократични реформи, да освободи политическите затворници и да разреши на чужди организации да предоставят помощ на венецуелците, живеещи в тежка икономическа и продоволствена криза. Заради кризата хиляди венецуелци напускат страната.

Същевременно властите на Перу оттеглиха поканата към президента на Венецуела за участие в срещата на върха на американските държави, която ще се състои в Лима на 13 и 14 април.

България

Култура

Спорт

Земеделие