Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед20052018

Брой 97, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65678 BGN1 GBP = 2.23907 BGN1 CHF = 1.65482 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Чешкият президент назначи Андрей Бабиш за премиер

Чешкият президент назначи Андрей Бабиш за премиер

Чешкият президент назначи Андрей Бабиш за премиер

Чеш­кият президент Милош Земан наз­начи за премиер Анд­рей Бабиш, водач на спечелилото изборите през октом­ври цен­т­рис­т­кото движение АНО. Бабиш положи клетва на тър­жес­т­вена церемония днес в Праж­кия замък.

Чеш­кият президент наз­начи за премиер биз­нес­мена милиар­дер, въп­реки че до момента той не си е осигурил пар­ламен­тарна под­к­репа за еднопар­тий­ния си кабинет на мал­цин­с­т­вото и в средата на слеващия месец му пред­с­тои вот на доверие с несигурен изход. Правител­с­т­вото ще бъде наз­начено в пъл­ния си със­тав и ще встъпи в длъж­ност на 13 декем­ври, което ще даде въз­мож­ност на Бабиш да учас­тва в срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декем­ври. Очаква се кабинетът да се със­тои от 14 минис­три.

На пар­ламен­тар­ните избори в Чехия през октом­ври популис­т­кото движение АНО (Акция на недовол­ните граж­дани) на 63-годишния Бабиш спечели близо 30 % от гласовете и си осигури 78 от общо 200-та места в Камарата на депутатите. Традицион­ните пар­тии досега отказ­ват да влязат в коалиция с АНО, тъй като срещу неговия лидер се води след­с­т­вие за измама с евросуб­сидии. Чеш­ката полиция поиска от пар­ламента да отнеме депутат­с­кия му имунитет.

Бабиш притежава биз­нес империя, която обх­ваща над 250 фирми, вкл. вес­т­ници и най-слушаното в страната радио, поради което често го срав­няват с италиан­с­кия медиен маг­нат и бивш премиер Сил­вио Бер­лус­кони.

България

Музикантите от БНР посрещат евролидерите с протестен концерт

Музикан­тите от БНР пос­рещат евролидерите с протес­тен кон­церт

Неп­ред­видено събитие стана част от кул­тур­ната прог­рама за бъл­гар­с­кото европ­ред­седател­с­тво – протес­тен кон­церт пред НДК, съобщи Би Ти Ви. Про…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Жельо Бойчев: Сделката на “Инерком“ е нагледен пример как функционира властта у нас

Жельо Бой­чев: Сдел­ката на “Инер­ком“ е наг­леден пример как фун­к­ционира властта у нас

„Или Стоян Мав­родиев да си подаде остав­ката, или оставка на минис­търа на икономиката“, категоричен е зам.-председателят на ПГ на „БСП за Бъл…

Прочети още:

Loading...

Култура

Кирил Мескин с вернисаж в галерия Арте

Кирил Мес­кин с вер­нисаж в галерия Арте

Майсторът на камъка Мескин ще ни покаже творбите си от 23 май до 8 юни в Арте

Отк­риването е на 23 май от 18.00 до 20.00 .

„Специално за деня н…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие