Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря18102017

Брой 201, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65706 BGN1 GBP = 2.20368 BGN1 CHF = 1.69865 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Италия съдейства на Либия да ограничи в Средиземно море потока от бежанци

Италия съдейства на Либия да ограничи в Средиземно море потока от бежанци

Италия съдейства на Либия да ограничи в Средиземно море потока от бежанци

От “Лекари без граници“ спират дейностите на кораба “Прудънс“

Италианското правителство приветства засилването на контрола на Триполи в либийското крайбрежие за намаляване на миграционния поток към Европа от бреговете на Либия, предаде АФП.

“Либийското правителство на Фаейз Сарадж поиска помощта на Италия и е готово да въведе зона за издирвателни и спасителни работи в свои и води, да сътрудничи с Европа и да инвестира в бреговата си охрана. Всичко това е знак за започнало възстановяване на баланса в Средиземно море“, заяви италианският външен министър Анджелино Алфано в интервю за в. “Стампа“.

В четвъртък либийският флот обяви създаването покрай бреговете на Либия на зона за издирване и спасяване, в която забранява достъпа — освен с изрично разрешение — на чуждестранни кораби, и главно на неправителствени организации (НПО), които патрулират там, за да оказват помощ на мигранти.

В събота организацията “Лекари без граници“ съобщи, че след забраната временно прекратява дейностите на кораба “Прудънс“ — най-големия от плавателните съдове за спасяване на мигранти в Средиземно море.

Италия се опасява, че НПО помагат на трафикантите на хора и насърчават мигрантите да предприемат рискованото пътуване, затова Рим предложи кодекс за оказването на помощ на мигрантите.

Документът включва забрана корабите на НПО да навлизат в либийски териториални води (освен при извънредни ситуации) и задължава НПО да съобщават източниците си на финансиране.

Освен това италианските власти настояват на корабите на НПО да има служители на италианската полиция. “Лекари без граница“ и други чуждестранни НПО отказаха да подпишат документа.

“Лекари без граница“ работи с един кораб в Средиземно море, който в момента е в пристанището в Катания, Сицилия.

България

Икономика

Култура

Спорт

Когато Кличко ме свали, мислех, че това е краят, признава световният шампион

Когато Кличко ме свали, мислех, че това е краят, признава световният шампион

Антъни Джошуа пресъздаде много интересни мигове от неговия емблематичен мач с Владимир Кличко през април. Двамата направиха феноменална битк…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Зърнопроизводителите против добиването на шистов газ в Добруджа

Националната асоциация на зърнопроизводителите внесе протестна декларация срещу добиването на шистов газ в Добруджа. Реакцията е по повод ин…

Прочети още:

Loading...