Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт19062018

Брой 119, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.68417 BGN1 GBP = 2.23128 BGN1 CHF = 1.69277 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Кремъл няма доказателства дали е убит Абу Бакър ал Багдади

Кремъл няма доказателства дали е убит Абу Бакър ал Багдади

Кремъл няма доказателства дали е убит Абу Бакър ал Багдади

44 жени от Косово и още 60 от Босна се сражават за “Ислямска държава”

Кремъл не раз­полага с точни сведения дали главатарят на “Ислям­ска дър­жава“ (ИД) Абу Бакър ал Баг­дади е убит или не, каза в Мос­ква говорителят на президен­т­с­ката админис­т­рация Дмит­рий Пес­ков, цитиран от ТАСС.

По думите му по темата пос­тъпва противореча инфор­мация, която в момента се проверява от съот­вет­ните служби. По-рано дирек­торът на ирак­с­ката служба за разуз­наване и борба с тероризма Абу Али ал Басри заяви, че Баг­дади е жив и се укрива някъде из Сирия.

На 11 юли ирак­с­кият тв канал “Ас Сумария“ предаде, че по данни на бойци от ИД Ал Баг­дади е мър­тъв. Иран­ски медии в същото време раз­п­рос­т­раниха снимки, пот­вър­ж­даващи гибелта на джихадиста.

В редиците на ИД в Сирия и Ирак се бият 44 жени от Косово и 60 от Босна и Хер­цеговина, съобщи Танюг, като се позовава на Косов­с­кия цен­тър за проуч­ване на сигур­ността.

Най-известната косов­ска албанка Джамиле Тахири е на 23 години. Тя ръководи лагери за обучение на жени джихадис­тки в Сирия и е смятана за една от най-радикалните жени-бойци в ИД. Под ней­ния пат­ронаж в редиците на ИД дой­доха десетки албанки от Косово, Албания и Македония.

Дяс­ната й ръка е Лаура Хисени, също от Косово, която прив­лякла в групата съп­руга и брат си. Ролята на тези жени не е да бъдат само “съп­руги на джихадисти“, както се смята, а много по-голяма и по-важна и от учас­тието в бит­ките.

Ролята им е предимно да вер­буват нови членове от целия свят, главно чрез интер­нет. ИД има в със­тава си няколко бригади, със­тавени само от жени, най-известна от които е “Канса”, на името на араб­ска поетеса от най-ранните дни на исляма.

Тази бригада е фор­мирана в началото на 2014 г. и в нея се приемат само високооб­разовани жени. Предим­с­тво имат жените, които се занимават с интер­нет тех­нологии или са с иконом­ческо образование.

България

Икономика

Култура

Ансамбъл “Българче“ отбеляза 50-годишен юбилей

Ансам­бъл “Бъл­гарче“ отбеляза 50-годишен юбилей

“Бъл­гарче“ е една от емб­лемите на Велико Тър­ново и школа по родолюбие за поколения великотър­новци.

За опаз­ването и популяризирането на бъл­гар…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Сушата в Силистренско смъква добивите от пшеница и ечемик

Сушата в Силис­т­рен­ско смъква добивите от пшеница и ечемик

Среден добив от 530 килог­рама за пшеницата и 500 килог­рама за ечемика, чиято жътва започна, прог­нозират специалис­тите в Силис­т­рен­ско заради …

Прочети още:

Loading...