Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21052019

Брой 94, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75144 BGN ↑ 1 GBP = 2.23217 BGN ↓ 1 CHF = 1.73651 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Репортаж (3) Мисия „Трън”

Мисия „Трън”

Природата е злато

„Добре дошли в едно диво и непокътнато кътче от Рая! Тук, с помощта на кристално чистия въздух, невероятно разнообразна природа и богато културно-историческо наследство, ще се отдалечите от забързаното и напрегнато ежедневие, за да си починете по най-добрия начин”, това приветствие можете да прочете на заглавната страница в сайта на Община Трън.

От там също така призовават:

„Пазете природата такава, каквато е, за да може и тези след вас да й се порадват”.

В същото местните хора се обезпокоени, че златодобивът може да унищожи красивата природата и живота в това райско кътче.

За това ни разказаха от сдружение „Трън”, чиято мисия е да го съхранят.

„В края на месец април 2016 съвсем случайно научих от административен служител (по няколко неволно изпуснати думи) за готвен проект за златодобив в родния ни край”, разказа пред „Земя” председателят на сдружение „Трън” Румяна Боянова.

След дълго търсене в уебсайта на РИОСВ - Перник, тя открива публикуван един документ, от който става ясно, че проблемът е сериозен.

„Последва период от 2 седмици, в който за първи път през живота си не можех да заспя нощем, трябваше да направя нещо. Моето родно село - Ерул ще бъде едно от най-засегнатите села, ако този проект се реализира. Започнах да обикалям къщите и да се срещам с хората. Както предполагах - никой не знаеше. Не съм сигурна, че могат да се опишат с думи израженията на местните, които разбираха за новите планове за златодобив.

Повечето от техните родители, баби и дядовци са работили в небезизвестната в района мина „Злата”. Били са щастливи, че имат работа, докато не са започнали да умират на 40 - 50 годишна възраст”, обясни Боянова. Силикоза е официалната причина за смъртта им, но „имаше и нещо друго”, казват хората - ''имаше радиация'', каза още тя.

Мина „Злата”

Редовната експлоатация на мината започва през 1939 г., когато са получени първите 25 кг злато. През 1940 г. годишният добив достига 272 кг злато и 205 кг нерафинирано сребро.

В следващите две години годишният добив е 150-200 кг.

През 1943 г. обаче мината е затворена, експлоатацията - преустановена. За този първи период от съществуването на мина “Злата“ е получено около 800 кг злато.

След няколкогодишно прекъсване на търсещите и добивни работи, през 1948 г. геоложките проучвания са възобновени. През 1953 г. се възобновяват и добивът. През 1959 г. е експлоатирана предимно “Главна жила“. В началото на 60-те години годишният добив е бил около 100 - 120 кг. , именно тогава Петър Костов започва да работи в мелницата на мината. Днес 74-годишният мъж си спомня за прекараните месеци в „Злата”.

„Бях млад, едва 17-годишен, когато започнах работа в мината”, разказа ни той.

„Издържах три месеца, като се има предвид че не съм влизал в галериите”.

На въпрос дали познава хора, които са работили в тях, той отговори:

„Познавах много хора, но повечето, да не кажа всички, починаха.

Мината е кварцова и всичкият този прах отиваше директно в белите дробове на работниците. Млади си отидоха на по 40 години”, посочи Петър и добави: „работа имаше, но хората умираха”.

Експлоатацията на мината е прекратена през 1974 г..

В началото на 90-те години, се извършва експериментален добив, но с Постановление № 163 на Министерския съвет от 20 август 1992 г. за прекратяване на дейността по добив на уран и последващо Постановление № 56 на Министерския съвет от 29 март 1994 г. за поетапно прекратяване на дейността и ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина, мина „Злата“ е закрита поетапно до 31.12.1995 г. като уранодобивно предприятие.

Новият проект

Инвестиционното предложение на „Евромакс сървисиз” ЕООД предвижда добив на руда от открити и закрити рудници, изграждането на две хвостохранилища и обогатителна фабрика на проекто-концесионна площ от 20 кв.км.

Половината от тази площ е на връх Руй, който е включен в защитена зона «Натура 2000», а другата част от 10 кв.км. попада върху територията на старата златна и уранова мина „Злата”. Това е „Главна жила” на рудопроявление „Злата”. Районът се намира между села във високите части на Ерулска планина, водосбор на няколко реки, които са приток на река Ерма. Първата зона включва 3 подземни рудника, а втората - 3 открити рудника, 2 хвостохранилища и обогатителна фабрика.

Предвижда се транспортът на рудата да се осъществява от камиони с товароносимост от 30 т., които да минават от едната към другата зона през цялата община.

Новият проект започва през 2004 година, със сключен договор между фирма „Мартерн” ЕООД и Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за търсене и проучване. Договорът е продължен с 2 години през 2007 и още веднъж за още две години през 2009 година.

Именно заради второто продължаване на договора преди дни сдружение „Трън” сезира прокуратурата.

Причината - нелегитимен подпис на министър, с който е продължен срокът на договора за търсене и проучване на злато в общината.

Подписът е на Нона Караджова - министър на околната среда и водите в периода 2009-2013. Договорът е подписан на 10 юли 2009 година, а тя е положила клетва като министър 17 дни по-късно - на 27 юли.

Нелигитимността на подписа от сдружението установяват след отправено от тях искане за достъп до обществена информация до Народното събрание. Оттам е върнат отговор, че Нона Караджова е избрана за министър на околната среда и водите с решение на Министерски съвет, прието от НС на 27 юли 2009 г.

Поради това е отправено е искане до министрите на енергетиката и на околната среда и водите за спиране на процедурата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми.

Миналата седмица стана ясно, че има възможност казусът да бъде решен и демократично.

Кметът на Трън Станислав Николов е отправил предложение към общинския съвет за свикване на референдум за златодобива.

Ако предложението бъде прието, мecтнитe caми ще могат дa peшaт дaли дa имa злaтнa минa в peгиoнa или нe, като отговорят на въпроса:

“Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“

Какви са последствията за природата?

През 2011 г. инвеститорът внася в МОСВ геоложки доклад за открити запаси от злато – 1,84 грама в тон руда. Инвестиционното намерение е изпратено за съгласуване към Регионална инспекция по околна среда и води – Перник (РИОСВ- Перник) и басейнова дирекция.

Експертите издават становище, че подпочвените води в района и тези на река Ерма ще бъдат трайно и необратимо увредени, поради което РИОСВ - Перник прекратява процедурата.

През 2013 година, след смяна на собствеността на инвеститора и промяна в инвестиционното намерение, МОСВ отменя решението на РИОСВ и дава ход на проекта.

За изсичане са предвидени около 2100 дка широколистни гори или иначе казано - 700 000 броя дървета. Ще бъдат засегнати голям брой редки и защитени видове растения и животни. 

От сдружението разполагат и с документи по Закона за достъп до обществено информация, които по думите им недвусмислено доказват наличието на сериозни залежи от уран и радон (радиоактивни елементи) в района, в който е предвиден открит добив на злато.

Цветелина Цветанова

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Гарет Бейл се опълчи на треньора на Реал

Обявеният от Зинедин Зидан за ненужен в Реал (Мадрид) уелски национал Гарет Бейл е готов да предизвика голям скандал. Нападателят нямал ника...

Прочети още:

Loading...

Свят

Володимир Зеленски се заклева да брани правата на гражданите

Володимир Зеленски се заклева да брани правата на гражданите

Новият президент разпуска Радата, заваляха оставки

На тържествено заседание на Върховната рада - украинския парламент, Володимир Зеленски пол...

Прочети още:

Loading...

Земеделие