Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря25042018

Брой 80, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59816 BGN1 GBP = 2.23166 BGN1 CHF = 1.63791 BGN
Back Вие сте тук:Начало Обаче Приказка за нахалници

Приказка за нахалници

Заплатите у нас растели твърде бързо. Казаното не е най-новият виц, а позицията на работодателите от едрия бизнес, които не били съгласни с ръста на доходите, защото бил по-бърз от ръста на производителността на труда – съответно 11 процента и 1,7 процента. Къде точно работодателите виждат 11-процентов ръст на доходите у нас, изобщо не е ясно? Да не би да бъркат нещо със скоковете на цените в магазина, на топлото и светлото, на водата… Макар че те не са с 11, а с много повече проценти, например ЧЕЗ иска скок от цели 51%. Може двуцифрен ръст да има в собствените доходи на икономическите босове и техните фаворитки, но на бас може да се хванем, че обикновеният наемен работник у нас не е виждал подобно нещо и скоро няма да види. Икономическото благополучие от 28 години е за елитите – политици, приватизатори, банкери, монополисти, силови „застрахователи”, мафиоти, манекенки, служители на икономическите колониалисти, изкупили на безценица родни ресурси и производства. А обикновеният човек за същите тези 28 години се лишава от социални права, от доходи и пенсии, от бъдеще. Как иска българският бизнес хората, работещи за него, да постигнат висока ефективност, щом близо половината са от категорията на работещите бедни? Какъв ти е мотивът да си по-добър в професията, щом знаеш, че още в средата на месеца започваш да броиш стотинките, щом трябва да пестиш от отопление, дрехи, че даже и от святото – от здравето, от раждането и отглеждането на деца? Щом новобогаташите парадират с лимузини и имоти, а ние можем да бъдем изхвърлени по целесъобразност от работа във всеки миг? Щом служителят в колцентър Желяз и неговите колеги могат да бачкат като луди, да бъдат мачкани от чужденеца-работодател, а накрая вместо него да лежат в американски затвор… И как да работим по-усърдно, щом знаем и финала – мизерно битие на пенсионер, ако го доживеем покрай новите реформи. Лъжлива мантра, е че при капитализма успявали най-добрите и най-умните – у нас не е така, но вече никъде не е. Успяват най-безскрупулните, най-алчните, най-бруталните. Пари при парите на олигархията отиват, а неравенството в цял свят расте, достигайки до фатални за човечеството размери.

Теофан Германов

България

Икономика

Loading...

Култура

Сикстинската кахера допусна нова „Стабат матер”

Шедьовърът на Ренесанса — Сикстинската капела, се отвори повече към съвремието с първия излъчен в интернет концерт „Стабат Матер“.

„Стабат ма…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Ортега отстъпва за оспорваната пенсионна реформа в Никарагуа

Ортега отстъпва за оспорваната пенсионна реформа в Никарагуа

Никарагуанският президент Даниел Ортега отмени оспорваната пенсионна реформа, предизвикала протести, в които загинаха най-малко 24 души за 5

Прочети още:

Loading...

Земеделие