Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря25042018

Брой 80, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59816 BGN1 GBP = 2.23166 BGN1 CHF = 1.63791 BGN
Back Вие сте тук:Начало Обаче Как се преборва демографска криза

Как се преборва демографска криза

Демографската катастрофа в България е факт е от години и придобива все по застрашителни размери, а Отделът за населението на ООН дори посочи страната ни като държавата, чието население се топи най-бързо в световен мащаб. Според песимистичния вариант в доклада на организацията, публикуван преди по-малко от месец, населението на България може да се свие с близо 30% в следващите 35 години и да достигне малко над 5 милиона, при сегашните 7,152 милиона българи. В отговор на пагубната тенденция, управляващите у нас се надпреварват да пишат стратегии, да организират форуми и консултативни съвети, да се назначават за ресорни вицепремиери и общо взето да организират всякакви инициативи, които могат да се обобщят по един единствен начин — нищо. Едно голямо нищо, за което ще платим най-високата цена. Какво правят през това време останалите страни с демографски проблеми? Пресен пример за това е Хърватия, която е с два пъти по-малка територия от България и бе приета в ЕС цели шест години след нас. Хърватската държава взе решение да поеме 50% от вноските за жилищни кредити на млади семейства през първите четири години от кредита, а ако в този период те се сдобият с дете, срокът се продължава с две години. Държавата ще съфинансира кредити, които не надвишават 100 000 евро. През това време у нас всеки, който заговори за подобна мярка, е заклеймяван като популист, комунист или демагог-враг на неолибералната светиня, докато тесните „специалисти“ на тлъста държавна издръжка водят безсмислената си кабинетна борба с демографската криза, която, за жалост, е с предизвестен край — края на българския род.

Иван Гайдаров

България

Икономика

Loading...

Култура

Сикстинската кахера допусна нова „Стабат матер”

Шедьовърът на Ренесанса — Сикстинската капела, се отвори повече към съвремието с първия излъчен в интернет концерт „Стабат Матер“.

„Стабат ма…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Ортега отстъпва за оспорваната пенсионна реформа в Никарагуа

Ортега отстъпва за оспорваната пенсионна реформа в Никарагуа

Никарагуанският президент Даниел Ортега отмени оспорваната пенсионна реформа, предизвикала протести, в които загинаха най-малко 24 души за 5

Прочети още:

Loading...

Земеделие