Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет05062020

Брой 104, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73852 BGN ↓ 1 GBP = 2.18078 BGN ↓ 1 CHF = 1.8133 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) “Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

“Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

“Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

Какво заковава погледите върху критикуваната творба на Матис “Танцът“. Парадоксът се състои в това, че Матис постоянно бил критикуван, но поръчките към него продължават. “Танцът“, която не е приета лесно от феновете, днес се съхранява в руската галерия “Ермитаж“.

Анри Матис е френски художник и скулптор, чието име стои в авангарда на световните майстори на палитрата като Пабло Пикасо. Според френската критика, именно Матис, Пикасо и Марсел Дюшан са тримата художници-“революционери“ в пластичното изкуство на 20-и век. При Матис има една особеност, която се отчита от изкуствоведите - макар и модерен, той е върл защитник на класиката в изкуството.

Първоначално рисува натюрморти и пейзажи, като освен на класиците, подражава на образци от традиционното японско изкуство. Пробва се и като копист на картини на Шарден, от чието творчество се възхищава. С импресионизма той се запознава чрез австралийски художник - Джон Питър Ръсел. Именно Ръсел му открива великопелието на “тайния“ свят на Ван Гог. Въвежда го и в теорията на цветовете.

До такава степен харесва творчеството на свои колеги, че закупува творбите им и почти се разорява. В домашна колекция остават гипсов бюст от Огюст Роден, картини от Пол Гоген, Винсент ван Гог, Пол Сезан. В зрелия си период Матис буквално обожава творчеството на Сезан. През 1905 г. Матис и група художници, които стават известни като “Дивите“, излагат свои творби в отделно помещение на Есенния салон в Париж.

Има творческо сътрудничество с руския колекционер Сергей Шчукин. По негова поръчка Матис създава една от най-значимите си картини - “Танцът“ (“La Danse“; 1909), като част от композиция, включваща още картината “Музиката“ (“La Musique“, 1910). Тогава Шчукин е обвинен в безвкусица, а днес “Танцът“ е считана за най-добрата творба на Матис.

България

Икономика

Скъпото парно паникьоса Борисов

Скъпото парно паникьоса Борисов

Премиерът е недоволен от плановете на регулатора да вдигне цената на топлоенергията с над 20% за София от 1 юли въпреки много по-евтиния газ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Разочарование за Кирил Десподов и Щурм

Щурм (Грац) записа загуба с 1:2 у дома от Волфсбергер при подновяването на австрийското футболно първенство след пандемията. Българският...

Прочети още:

Loading...

Свят

Наглост без граници

Наглост без граници

Крум Василев, общественик, публицист

Самопровъзгласили се за най-меродавен световен съдия и за еталон за демокрация, САЩ отново размахват „де...

Прочети още:

Loading...

Земеделие