Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет05062020

Брой 104, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73852 BGN ↓ 1 GBP = 2.18078 BGN ↓ 1 CHF = 1.8133 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Панаир на традиционните занаяти се открива в музея “Етър“

Панаир на традиционните занаяти се открива в музея “Етър“

Панаир на традиционните занаяти се открива в музея “Етър“

Седемнайсетото издание на Международния панаир на традиционните занаяти се открива на 6 септември в етнографския музей на открито “Етър“ край Габрово и ще продължи до 8 септември. В изложението - базар участват повече от 70 майстори занаятчии и съвременни творци с техния “прочит“ на традиционните занаяти.

В Майсторската надпревара по грънчарство сили ще премерят представители на Франция, Румъния, Косово, Унгария, Република Южна Африка и България.

За първи път в историята на панаира на занаятите ще има винен фестивал “Августиада“, с над 20 изби и производители на различни деликатеси в Алеята на вкусовете с дегустации и базар. Професионални и любителски състави от почти всички етнографски области на България ще гостуват на етнографския музей с надпявания и надигравания през трите празнични дни. За първи път в панаира на занаятите ще се включат и представители от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО. Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай) са градовете, от които идват трима артисти, за да споделят малка част от културното наследство на страните си.

Акцент в програмата на панаира е майсторската надпревара, която пресъздава облозите, правени през Възраждането между майстори от различни занаяти. Майсторите трябва да изработят по два предмета - един с традиционен мотив от българска грънчарска школа и един, представящ традициите в грънчарското изкуство. Победителят ще получи наградата “Сребърна хлопка“ и право на самостоятелна изложба в музея “Етър“.

Надпреварата започва е от 5 до 8 септември. Националното училище за приложни изкуства “Проф. Венко Колев“ - Троян се включва с трима свои възпитаници от специалност “Керамика“. Победителят ще получи наградата “Бронзова хлопка“, а учебното заведение има право на изложба базар.

На улицата зад „Занаятчийската чаршия” ще има „Алея на вкусовете” с дегустации и базар. Винарски изби и производители на различни деликатеси ще представят своя продукция по време на панаира на занаятите.

На открита сцена поляната до хотел “Странноприемница“ през панаирните дни ще има пъстра музикално - танцова програма.

България

Икономика

Скъпото парно паникьоса Борисов

Скъпото парно паникьоса Борисов

Премиерът е недоволен от плановете на регулатора да вдигне цената на топлоенергията с над 20% за София от 1 юли въпреки много по-евтиния газ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Разочарование за Кирил Десподов и Щурм

Щурм (Грац) записа загуба с 1:2 у дома от Волфсбергер при подновяването на австрийското футболно първенство след пандемията. Българският...

Прочети още:

Loading...

Свят

Наглост без граници

Наглост без граници

Крум Василев, общественик, публицист

Самопровъзгласили се за най-меродавен световен съдия и за еталон за демокрация, САЩ отново размахват „де...

Прочети още:

Loading...

Земеделие