Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед19012020

Брой 264, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75112 BGN ↓ 1 GBP = 2.28832 BGN ↑ 1 CHF = 1.82124 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Веси Гекова излага стъкло, по древна техника от 15-и век

Веси Гекова излага стъкло, по древна техника от 15-и век

Веси Гекова излага стъкло, по древна техника от 15-и век

Художничката Веси Гекова излага стъкло, произведено по италианска техника от 15-и век. Творбата се нарича “Триединство“ и в нея е използвана и по-модерна техника за топлинна обработка - фюзинг.

От 19 август галерия “Контраст“ показва 13 нейни произведения, обединени под името Eden. “Това първо означа рай, но е и игра на думи “е ден“ - като да бъде ден и да бъде светлина, защото кристалът отразява светлината, бижутата също“, разказва Гекова.

Има интериорния дизайн - вази и чаши от бохемски кристал, както и изящни скулптури на макове, ягоди, двойка скорпиони, сребърни бижута с кристали.

Плюс четири авторски фотографии на Ренета Кирилова от нейната серия с флорални композиции.

За втори път събраните средства от работи на Веси Гекова ще бъдат дарени за процедури ин витро на фондация “Искам бебе“. “Целта ми е да изразя естетическото възприятие и чрез творбите си да подпомагам обществени каузи, защото вярвам, че изкуството е по-могъщо от политиката“, допълва тя.

Гекова изучава изящни изкуства в Лондонския университет “Лондон Метрополитън“, след което завършва двойна бакалавърска степен по пластични изкуства “Стъкло, керамика и порцелан“ и “Живопис и стенопис“ в Нов български университет. През 2014 г. изкарва 6-месечен стаж по дизайн на стъкло в Чешката академия на изкуствата в Прага и Злин, където усвоява създаването на бохемски кристални обекти и в университета “Томас Бата“, Чехия.

През 2016 г. участва в поставянето на авторски витраж в храм-паметника “Св. Александър Невски“.

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...