Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед22092019

Брой 182, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76726 BGN ↓ 1 GBP = 2.20412 BGN ↓ 1 CHF = 1.78289 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Храмът в село Кости съхранява ценни икони и има над 110-годишна история

Храмът в село Кости съхранява ценни икони и има над 110-годишна история

Храмът в село Кости съхранява ценни икони и има над 110-годишна история

Църквата “Св. Св. Кирил и Методий“ в китното странджанско село Кости вече над 110 години посреща миряни от цялата страна. Храмът е изграден през 19 век от майстор Яни, когато селото е било населено предимно от гърци. Първоначално е бил наречен “Св. Константин и Елена“, но не е осветен с това име. През 1903 г., по време на Илинденско - Преображенското въстание, храмът е разрушен.

През 1909 г. обаче е построен отново и осветен с името “Св. Св. Кирил и Методий“. Църквата представлява трикорабна базилика с открит притвор. Забележителен е дърворезбованият иконостас на храма, който е дело на един от последните странджански резбари - Пандил. Дървената камбанария се издига над южната част. Храмът е построен от дялан камък и хоросан. В църквата има и изключително ценни икони, които датират от 14-18 век. Част от тях са донесени от българите бежанци от Малък Самоков, Паспалово, Магалово, които се заселват през 1913 г. в село Кости. През 1925 г. към църквата е открито и училище. “Вече десетилетия жителите са Кости много старателно и с много любов поддържат храма“, разказа Петко Нанчев, който дълги години е живял в селото. Един от малкото храмове, които се намират на територията на българската част на Странджа.

България

Спорт

Феновете на Реал бесни, искат “главата“ на Зидан

Реал (Мадрид) изигра поредния си слаб мач от началото на сезона, след като буквално бе отнесен от ПСЖ с 3:0 в Шампионската лига, като до...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие