Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет22022019

Брой 291, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN1 GBP = 2.2495 BGN1 CHF = 1.72441 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) „Летящият холандец“ с премиера на “Варненско лято“

„Летящият холандец“ с премиера на “Варненско лято“

Гео Чобанов и Линка Стоянова очароваха публиката

Премиерата на „Летящият холандец“ — обвеяната в легендите на севера опера на Вагнер, се състоя в рамките на ММФ „Варненско лято“. Да дирижира спектакъла бе поканен диригентът от Виенската Щатсопера Ерих Биндер, специалист в творчеството на големия композитор.

Ерих Биндер завършва Виенската музикална академия с цигулка, пиано, оперно пеене, композиция и дирижиране. Свири на цигулка в Оркестъра на Виенската Фолксопера и е дългогодишен концертмайстор на Фестивалния оркестър в Брегенц, Симфоничния оркестър на Хамбург и прочутите Виенски филхармоници. през 1979 г. дебютира като диригент във Виенската Щатсопера, дирижира редовно на оперните сцени във Виена, Дрезден, Мюнхен, Будапеща, Стокхолм. Като диригент на реномирани оркестри гастролира в различни страни на Европа, в Австралия, също в Япония, САЩ и др. Многостранният му музикален талант е оценен с редица награди, сред които Почетният кръст за наука и култура на Австрия.

Продукцията е резултат от творческата колаборация между Държавна опера Варна и „Народно позорище“ в Белград, Националния театър за опера и Балет на Република Сърбия. Върху режисьорския прочит на Деян Миладинович работи Ивана Драгутинович Маричич, костюмите са дело на Катарина Гърчич Николич, диригент на хора е Цветан Крумов.

В главните роли аплодирахме солистите: баса Гео Чобанов като Холандеца и сопраното Линка Стоянова в ролята на Сента. Тенорът Мирослав Христов пристига от Цюрих за ролята на ловеца Ерик. Бойка Василева бе Мари, а кормчията на кораба – Арсений Арсов. „Образите на Вагнер винаги са особени, едновременно приказни и призрачни, митични. Но макар и разпокъсана между своя вътрешен свят и реалността, Сента последователно отстоява ценностите си и остава вярна на любовта: „Вярна съм до гроб”. Тя е олицетворение на верността“, споделя водещото сопрано на Варненската опера Линка Стоянова.

България

Икономика

Спорт

ЦСКА без двама титуляри за дербито с Левски

ЦСКА без двама титуляри за дербито с Левски

Защитникът на „червените” Ангел Лясков се разминал с ослепяване в двубоя с Ботев (Вр)

ЦСКА остана без двама титуляри, след като Кристиян Мали…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие