Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт19062018

Брой 120, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.68417 BGN1 GBP = 2.23128 BGN1 CHF = 1.69277 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Почина режисьорката Ирина Акташева

Почина режисьорката Ирина Акташева

На 86-годишна въз­раст ни напусна кинорежисьор­кaта Ирина Акташева. Тя е автор на едни от най-емблематичните бълар­ски филми, като “Лавина“, “Само ти, сърце“,“Като песен“ и “Понедел­ник сут­рин“.

Освен като една от пър­вите жени в режисьор­с­ката професия, Ирина Акташева ще остане в историята на бъл­гар­с­кото кино и като акт­риса и сценарис­тка.

През 2007 тя и съп­ругът й Христо Пис­ков, с когото работеха в твор­чески тан­дем, получиха наг­радата за цялос­тен принос в бъл­гар­с­кото кино. Пис­ков се спомина през 2009. Родена е в град Йолатан, СССР на 6 октом­ври 1931. Завър­шва ВГИК в Мос­ква през 1953 със специал­ност актьор­ско майс­тор­с­тво при Сер­гей Герасимов и Тамара Макарова.

Работи в Театъра на киноак­тьора в Мос­ква (19531955), след което е асис­тент режисьор и втори режисьор в СИФ. От 1960 е сърежисьор заедно със Христо Пис­ков. Член на СБФД и зас­лужил артист (1982). Носителка е на орден „Кирил и Методи“ III и II степен. Дъщеря ѝ е Наталия Пис­кова.

Пок­лонението на Ирина Акташева ще се със­тои на 14 фев­руари от 13.30 на Цен­т­рал­ните софийски гробища. Светла й памет!

 

България

Икономика

Спорт

Свят

ЕС ще нарича Македония БРЮМ до ратифицирането на споразумението

ЕС ще продължи да нарича Македония с досегаш­ното наименование “Бивша югос­лав­ска репуб­лика Македония“ (БРЮМ) до окон­чател­ната ратификация на …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Сушата в Силистренско смъква добивите от пшеница и ечемик

Сушата в Силис­т­рен­ско смъква добивите от пшеница и ечемик

Среден добив от 530 килог­рама за пшеницата и 500 килог­рама за ечемика, чиято жътва започна, прог­нозират специалис­тите в Силис­т­рен­ско заради …

Прочети още:

Loading...