Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт19062018

Брой 120, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.68417 BGN1 GBP = 2.23128 BGN1 CHF = 1.69277 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Чък Бери почина на 90

Чък Бери почина на 90

Чък Бери почина на 90

Леген­дар­ният американ­ски музикант, иконата на рокен­д­рола Чък Бери почина на 90-годишна въз­раст, предадоха светов­ните аген­ции. Той е бил намерен в без­съз­нание в дома си в Сейнт Луис в щата Мисури. В 12,40 ч. мес­тно време в събота е бил подаден сиг­нал до Бърза помощ и полицията. Опитите на лекарите да вър­нат към съз­нание музиканта не се увен­чали с успех и той бил обявен за мър­тъв в 13,26 ч.

Пъл­ното име на Чък Бери е Чарлз Едуард Андер­сън Бери. Той е роден на 10 октом­ври 1926 г. в Сейнт Луис, щата Мисури. През 1986 г. е един от пър­вите музиканти, включени в Залата на славата на рокен­д­рола. Бери е и в списъка на 100-те най-велики музиканти на всички времена на сп. “Ролинг стоун“. Чък Бери е носител на наг­рада Грами за специален принос към музиката и раз­витието на звукозапис­ната индус­т­рия.

Чък Бери е най-значимият цвет­нокож изпъл­нител, оказал влияние върху рокен­д­рола и е смятан за един от пионерите в този стил. Той въвежда китар­ния риф като отличителна черта в рок ком­позицията. Сред хитовете на Чък Бери са “Johnny B. Goode,“ “Roll Over Beethoven“, “Sweet Little Sixteen“, “Maybellene“, “Thirty Days“, “Too Much Monkey Business“, “You can’t Catch me“, “School Days“, “Rock and Roll music“, “Carol“, “Reelin’ and Rockin’“, “Around and Around“, “Memphis, Tennessee“, “Little Queenie“, “Back in the USA“, “Almost Grown“, “Let it Rock“, “Bye Bye Johnny“, “Come on“, “Don’t you Lie to Me“, “Go, Go, Go“, “I’m Talking About you“, “Nadine“, “No Particular Place to Go“, “You Never can Tell“, “My Ding A Ling“, “Hello Little Girl, Goodbye“ и др. Най-популярните му пар­чета са ком­позирани са от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век.

Чък Бери е извес­тен с прякора “лудите крака“ заради нес­рав­нимите си движения на сцената.

Като дете учи китара. После става фризьор, жени се и става глава на семейс­тво. За да свърже двата края всеки месец, той свири на китара в клубове и така е забелязан от прочутия блус­мен Мъди Уотърс. През 1955 г. записва пър­вата си песен и това “Maybellene“, превър­нала се във феноменален успех.

В края на 50-те години музиката на Чък Бери е нав­сякъде. Пес­ните му са пос­ветени на прости и универ­сални теми, въл­нуващи младежите — купони, флир­тове, коли, училище. Така Чък Бери става герой на бялата младеж, прив­лечена от рокен­д­рола.

През годините Чък Бери и има и немалко проб­леми със закона, сред които данъчни измами и нарушаване на нрав­с­т­вените правила.

На 90-ия си рож­ден ден след близо 40 години без нов албум, Чък Бери под­несе изненада — пред­с­тоящ албум, озаг­лавен просто “Чък“. Той е записан в студио близо до Сейнт Луис и тряб­ваше да се появи на пазара през нас­тоящата година.

Смята се, че Чък Бери е пос­лужил за източ­ник на вдъх­новение на такива прочути музиканти и групи като Бий­тълс, Ролинг стоунс, Бич бойс, Джими Хен­д­рикс, Ерик Клеп­тън, Ей Си/Ди Си, Секс пис­тълс, Джери Ли Люис и др.

Вед­нъж Джон Ленън каза, че ако трябва да се търси друго име на рокен­д­рола, то може това име да е просто “Чък Бери“.

България

Икономика

Спорт

Свят

ЕС ще нарича Македония БРЮМ до ратифицирането на споразумението

ЕС ще продължи да нарича Македония с досегаш­ното наименование “Бивша югос­лав­ска репуб­лика Македония“ (БРЮМ) до окон­чател­ната ратификация на …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Сушата в Силистренско смъква добивите от пшеница и ечемик

Сушата в Силис­т­рен­ско смъква добивите от пшеница и ечемик

Среден добив от 530 килог­рама за пшеницата и 500 килог­рама за ечемика, чиято жътва започна, прог­нозират специалис­тите в Силис­т­рен­ско заради …

Прочети още:

Loading...