Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед18082019

Брой 157, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75411 BGN ↑ 1 GBP = 2.12907 BGN ↑ 1 CHF = 1.80045 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2)

“Чекпойнт”.на Жан Кристоф Рюфен разказва да Босна

На български език излиза книгата на Жан-Кристоф Рюфен“Чекпойнт”, изд. Парадокс. Авторът, който е съосновател на хуманитарната организация „Лекари без граници“, ни пренася в зимата на 1995 г. В романа малък конвой с хуманитарна помощ се движи от Франция към Какан в разкъсваната от война Босна и Херцеговина. В охраняваните от сини каски рудници край града са намерили убежище няколкостотин бегълци от войната, застрашени да станат жертви на етническо прочистване.

С войната в Босна авторът поставя универсални въпроси – първо от гледната си точка на лекар. Избрал e конфликта в Босна, за да лиши разказа си от всякакъва азиатска или африканска екзотика. Да покаже, че проблемите на войната и на нейните последствия, на жертвите, са много...

Прочети още...

Носителите на “Грами“ - Джон Скофийлд и Джон Клиъри, ще свирят в Пловдив

Носителите на “Грами“ - Джон Скофийлд и Джон Клиъри, ще свирят в Пловдив

Двама носители на “Грами“ - Джон Скофийлд и Джон Клиъри, са сред звездите на джаз феста от 31 октомври - 2 ноември в дома на културата “Борис Христов“.

Хедлайнерите ще излязат заедно на сцената, на 1 ноември. Легендарният китарист Джон Скофийлд и един от най-интересните певци и пианисти в историята на съвременния блус. С Джон Клиъри са дългогодишни приятели. Започват да свирят заедно през 2008 г., а от 2015 г. са първите им концерти като дует. Тази година те правят турне в Европа и...

Прочети още...

Изабел Юпер иска да се снима с руски режисьори

Изабел Юпер иска да се снима с руски режисьори

Известната френска актриса Изабел Юпер заяви, че би била щастлива да се снима във филми на руски режисьори, тъй като от уважава съвременното руско кино. „Отраснала съм с класически кинотворби като “Летят жерави“, с лентите на Тарковски и съм убедена, че руското кино заслужава внимание“, заяви актрисата.

Тя разказа за възхищението си от филмите на Андрей Звягинцев, предава ТАСС.

“Заслужава внимание и последната работа на Кантемир Благов, това за мен е едно много интересно име“...

Прочети още...

Жената котка Холи Бери обича кучета

Холи Мария Бери е американска киноактриса, родена в Кливланд, Охайо на 14 август 1966 г. прекръстват я на Холи Мария Бери, още когато навършва 5 години.

До 2013 г. тя е единствената афро-американска актриса, спечелила „Оскар” за главна роля. Получава го за участието си в „Балът на чудовището“ през 2002 г.

Преди да стартира холивудската си кариера, Холи често участва в конкурси за красота и дори става първа подгласничка на конкурса Мис САЩ през 1986 г. Бери е получила 12,5 милиона долара за...

Прочети още...

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие