Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря17102018

Брой 199, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.68883 BGN1 GBP = 2.2214 BGN1 CHF = 1.71144 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2)

Фамилна гробница откриха край Созопол

Български и френски археолози откриха при разкопки в Созопол фамилна гробница. Екипът е проучвал надгробна каменна могила от втората половина на четвърти и началото на трети век преди Христа. Гробницата е открита при северния склон на възвишението “Буджака“ на територията на частен имот. Това съобщи Петя Димитрова от пресслужбата на община Созопол.

Разкрити са скелетни останки на две жени и един мъж, вероятно членове на знатна аполонийска фамилия. Два от гробовете са от типа “цистови гробове“, при които правоъгълната гробна камера и покритието и са от масивни каменни блокове. В централно разположеният гроб е открит гробен инвентар — желязна ножица, бронзова стригила — универсален уред за почистване на тяло и гърненце. Стените на гробната…

Прочети още…

В Кюстендил предстои деветнайстото издание на изложба “Струма“

Общо 106 автори с 207 произведения на изкуството ще бъдат открити на 20 октомври в галерия “Владимир Димитров — Майстора“. Експозицията ще представи резултатите от деветнайстото издание на зоналната изложба “Струма“.

Преди 50 години, на 26 октомври 1968 г., в галерията в Кюстендил се организира първата обща изложба на художниците от регионите по поречието на Струма — бившите Кюстендилски, Благоевградски и Пернишки окръзи.

През 1977 г. изложбата се открива отново — под наименованието Обща…

Прочети още…

Изложба “Любен Зидаров – 10 книги 3 премиери“

Изложба “Любен Зидаров – 10 книги 3 премиери“

Днес се открива изложбата на Любен Зидаров – 10 книга три премиери от 18.00 ч., в Галерия-книжарница “София Прес“ на ул. “Славянска“ 29. Експозицията включва десет илюстрации на рисувани през последните десет години книги.

Повечето от тях са издавани от „Захарий Стоянов” .

Трите премиери пък, са на най-скоро излезлите от печат през тази година заглавия с нови илюстрации и оформление:

Марк Твен, “Принцът и просякът“; П. К. Яворов, “Подир сенките на облаците“, изд. „Захарий Стоянов“ и…

Прочети още…

Тейлър Суифт с най-много музикални награди

Тейлър Суифт с най-много музикални награди

Истински триумф направи Тейлър Суифт на Американските музикални награди, които бяха раздадени в Лос Анджелис. Изпълнителката спечели цели четири награди и така се превърна в най-награждаваната певица в 45-годишната история на престижните отличия. Звездата бе определена за „изпълнител на годината”. Останалите три награди, които грабна, са любима поп — рок изпълнителка, любим албум „Reputation“ и турне на годината.

Тази и всяка друга награда, дадена ми тази вечер, са били гласувани от…

Прочети още…

България

Икономика

Спорт

Свят

Доналд Тръмп: От съюзниците ни най-враждебен е ЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че нито един от съюзниците на Америка не се държи толкова враждебно с нея, колкото ЕС, предаде ТАСС. “…

Прочети още:

Loading...

Земеделие