Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб19012019

Брой 266, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71624 BGN1 GBP = 2.21599 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура Почина френският писател и издател Морис Надо

Почина френският писател и издател Морис Надо

Почина френският писател и издател Морис Надо

Френският писател и издател Морис Надо, който е основател на сп. “Кензен литерер”, почина на 102-годишна възраст. Допринесъл е за това френските читатели да открият писатели като Бекет, Гомбрович, Солженицин, Перек и Уелбек, чийто роман “Разширяване полето на борбата” публикува през 1994 г.

Надо завършва Екол нормал сюпериор, а след това се посвещава на литературата. Работи във в. “Комба”, а по-късно е литературен критик на “Франс Обсерватьор” и “Експрес”. Работи в няколко издателства, преди през 70-те години на миналия век да основе своя собствена издателска къща, която

публикува книги от Рене Шар, Анри Мишо, Раймон Кено, Натали Сарот, Клод Симон, Ролан Бартес и Ив Бонфоа. През 1948 г. публикува антология на творбите от маркиз дьо Сад, а по-късно — цялото творчество на Флобер. Член е на журито за литературната награда “Рьонодо” от 1945 г. до 1969 г. Автор е на “История на сюрреализма”, на книга, посветена на френския роман след Втората световна война, и на антология на френската поезия.

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие