Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт17102017

Брой 200, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65608 BGN1 GBP = 2.19806 BGN1 CHF = 1.69586 BGN
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Травматологията на Военно-медицинска академия отбеляза своят половинвековен юбилей

Травматологията на Военно-медицинска академия отбеляза своят половинвековен юбилей

Травматологията на Военно-медицинска академия отбеляза своят половинвековен юбилей

Клиниката извършва над 2000 операции годишно, прилагаме най-новото в европейския хирургичен опит

Доц. Неделчо Цачев, ръководител Катедра по травматология към ВМА

КАРЕ:

През 2017 година Военно-медицинска академия отбеляза три юбилея в областта на травматологията – 50 години от създаването на Катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия”, 55 години от полагането на основите на Клиника по травматология и 10 години от създаването на артроскопската травматология.

    

КАРЕ:

Доц. д-р. Неделчо Цачев д.м. е роден през 1968г. в гр. София.

Завършва медицина в Медицинския университет -София през 1992г. Започва професионалната си кариера в УМБАЛСМ „Пирогов”, Втора клиника по Ортопедична травматология (19932006 г.). През този период е специализант във Сарасота, Флорида в САЩ.

От месец декември 2006 г. се присъединява към екипа на клиниката по травматология на ВМА като лекар-ординатор. За периода 20102013г. е началник на Второ травматологично отделение към клиниката по травматология.

През 2011 г. защитава дисертационен труд на тема „Фиксация на нестабилните пертрохантерни фрактури с цефаломедуларни пирони” и придобива научната степен „доктор”. От 2013 г. е доцент по травматология.

Има специализации в Швейцария, Холандия, Испания, Германия, Австрия, Великобритания.

 Чете лекции в медицински училища в Словения, Турция, Швейцария. Има професионални награди от Холандия, Италия, Дания, Швейцария.

Член е на Европейска Асоциация по Ортопедия и Травматология – EFORT, EHS – Европейска Асоциация по тазобедрена хирургия, ECTES – Европейска Асоциация по спешна медицина и травматология.

Автор и съавтор в 3 монографии, над 220 научни публикации в наши и чужди списания и участия в конгреси с импакт фактор 32.

Понастоящем ръководи Катедра „Травматология” към ВМА.

- Доц. Цачев, с какво се различава днес Клиниката от преди 50 години?

- Стъпили сме на опита на много известни имена по ортопедия и травматологията на България. Проф. Копчев е първият ръководител на Катедрата, негов е и първият учебник по специалността в България. Катедрата е наследник на клиниката по травматология, която е била отделение по военнополева травматология. Нейната история е от 1947 г. Първият й ръководител е д-р Семерджиев (завършил медицина в Германия), който поставя първия Кюнчеров пирон у нас през 1952 г.

Преди 10 години аз, заедно с проф. Андрей Йотов, който тогава пое Катедрата и д-р Балтов, сега професор и директор на „Пирогов”, постъпихме на работа във ВМА. Направихме тласък в травматологията и по-специално в тазовата хирургия. Вече сме база за обучение на колеги по тазова хирургия и издаваме сертификати. Сертифицираме колеги и за ендопротезиране. База сме за сертифициране и за артроскопски операции. Обучаваме студенти от СУ в специалността Ортопедия и травматология. Трети випуск вече минава през Катедрата.

 - Каква е тенденцията — намаляват ли или се увеличават пациентите ви?

- Травматизмът през последните няколко години се  увеличава. Освен травмите  от ПТП-та, наблюдаваме увеличаване на травмите при велосипедисти. През последните десет дни в клиниката лекувахме трима велосипедисти, пострадали по време на колоездене. В катедрата се оперират около 2000 пациенти годишно. Травмите са много по-тежки от предишните години и изискват продължително лечение.

- Кои са най-честите проблеми?

- Най-често се забелязва износване на тазобедрената и колянната става. Причините за това са две – първите се дължат на дегенеративни заболявания, вторите са следствие от пост-травматични увреждания. Увеличават се също болните с асептични некрози. За тях основният причиняващ фактор е тютюнопушенето. Много млади пациенти стигат до протезиране заради недоброто кръвоснабдяване, което от своя страна се получава от злоупотреба с цигари.

Ръководената от доц. Златев клиника по ендопротезиране е водеща в страната. Работим с утвърдени производители на импланти от Европа и САЩ, с доказано качество. Лекарите в катедрата са обучавани във водещи европейски клиники. С колегите ми от катедрата поддържаме  контакти с клиники в Европа, където редовно участваме в специализирани форуми и се запознаваме с най-новите оперативни техники.

- Напоследък все повече пациенти посягат на медици. Какво трябва да се направи, за да спре това?

- Във ВМА няма такъв инцидент. В болницата има сериозен охранителен режим. Моето лично мнение е, че посегателството над медик е безобразие.

 В САЩ  проблемът със спешната помощ е решен като линейките ходят на адрес с полицейска кола.

- Управителят на НЗОК д-р Плочев заяви, че ще поиска за бюджета на Касата още 400 млн. Тази сума ще реши ли проблемите на болниците?

- Доколкото познавам проф. Плочев, той е направил сериозен анализ, въз основа на който е изчислил, че 400 млн. лева ще са необходими допълнително за здравеопазването. В интерес както на пациентите, така и на лекарите е да има качествено здравеопазване, а това се постига с финансиране. Ако вземем за пример Словения, която е по-малка от България, парите, които дават за здраве са 2 пъти повече.

 

Интервюто е на Даниела Николова, Фрогнюз

(със съкращения)

България

Икономика

Беднякът на Европа е земеделския ни работник

Беднякът на Европа е земеделския ни работник

Производителността в българските ферми е три пъти по-ниска от тази в ЕС

Българският земеделски работник е сред най-бедните в Европа. Единстве…

Прочети още:

Loading...

Култура

Прочутият Джанпиеро Собрино разширява репертоара на кларинета

Прочутият Джанпиеро Собрино разширява репертоара на кларинета

Айра Левин дирижира над хиляда представления на 75 оперни заглавия

На 30 ноември от 19.00 италианецът Джанпиеро Собрино ще изнесе концерт със…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Мария Шарапова с първа титла от 2015 г.

Мария Шарапова с първа титла от 2015 г.

Мария Шарапова спечели първи трофей след завръщането си от наказание за употреба на допинг. Рускинята триумфира на турнира в Тяндзин, след к…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Модерно земеделие: Директна сеитба на пшеница в стопанството на Делгянски

Модерно земеделие: Директна сеитба на пшеница в стопанството на Делгянски

Торовата норма е наполовина, разходи за почвени обработки липсват, добивът е с 5-10% по-висок, а земята по-плодородна

Четвърти октомври все о…

Прочети още:

Loading...