Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

София °C
Варна °C
Пловдив °C
В. Търново °C
Русе °C
   
Вестник Земя - първа страница

Сря23082017

Брой 162, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66157 BGN1 GBP = 2.13255 BGN1 CHF = 1.72108 BGN
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Приблизително 36 000 дка обработваеми площи са пострадали от градушки от началото на сезона

Приблизително 36 000 дка обработваеми площи са пострадали от градушки от началото на сезона

Приблизително 36 000 дка обработваеми площи са пострадали от градушки от началото на сезона

Към момента поражения в различна степен са регистрирани в областите Пазарджик, Пловдив, Видин, Враца и Плевен

Инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ)

- Инж. Славеев, на 27 април бе открит противоградовия сезон, колко ракети са изстреляни от тогава досега?

- Действително противоградовият сезон беше открит на 27 април. До 8 август са проведени 131 въздействия, като са обработени 607 облачни клетки и са изстреляни 5828 ракети. 

- В кои части на страната падна градушка от началото на лятото и има ли пострадали насаждения?

-Градушки с различна интензивност има регистрирани над цялата страна. Подробна информация имаме за нанесени поражения в защитаваната от ИАБГ територия. Към момента поражения в различна степен са регистрирани в областите: Пазарджик, Пловдив, Видин, Враца и Плевен. В Пазарджик поразени от градушка са 1191 дка, с процент на поражение 20,96. В Пловдив поразените от градушка площи са 3787 дка, с процент на поражение 34,71. 379 дка са поразените от градушка площи във Видинско, а във Враца – 235 дка, а в Плевен – 30 493. Сумарно пострадалата територия възлиза на около 36 хил. дка.

- Спрямо общия брой защитавана, обработвана земя, какъв е процентът на пострадалите насаждения и кои области са най-засегнати?

- Защитаваната територия е 17,2 млн. дка, от която обработваемата е приблизително 11 млн. дка. Поразените от градушка площи са 36 084 дка, със реден процент на поражение 43.57%, което представлява около 0.3% от цялата обработваема площ. За да се види ефективността на защитата, само за 2 и 3 юли извън защитаваната територия от Агенцията, в областите Враца и Плевен са поразени 201 909 дка, на 55% среден процент на поражение. 

-Какъв е процентът в сравнение с минали години?

-Към момента в защитаваната от ИАБГ територия пораженията е приблизително еднакъв. В някои регионални дирекции като Сливен, Стара Загора, Монтана и Враца почти нямаме поражения в защитаваната територия. Най-много поражения има в Плевенска област около 30 493 дка със среден процент 46%. 

-  От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщават, че е възможно през август също да паднат градушки. Колко са останалите противоградови ракети и ще правите ли заявка за допълнителни?

- Наличността на ракетите в момента е около 4300, които за момента са достатъчни. При по-сериозен процес, имаме готовност да направим заявка и да получим допълнително ракети. 

- Колко дeкара е защитаваната обработваема земя в страната и кои части остават извън обхвата на противоградната защита?

- Защитената обработваема земя в момента приблизително 11 млн. дка, което е около 28% от общата обработваема земя в България. Защитата от градушки обхваща територии с интензивно земеделие на териториите на области Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. В процес на изграждане са противоградови защити по ракетен способ в Хасковска област и Подбалканската долина, които се предвижда да започнат работа през 2018 г. През 2019 г. се предвижда останалата част от страната да бъде защитена от градушки чрез прилагане на самолетен способ. Така ще бъде осъществена защита на 90% от обработваемата земя в България. Всичко това е свързано със сериозен финансов ресурс. Имаме уверението от Министерство на земеделието, храните горите, че необходимите средства ще бъдат инвестирани в изграждането на противоградовата защита на територията на цялата страната. Така че живи и здрави през 2019 г. нещата ще бъдат много по-добре. 

Интервюто е на Агенция „Фокус”

България

Икономика

Работим 5,50 часа за кило телешко, а щвейцарецът-3 часа

Работим 5,50 часа за кило телешко, а щвейцарецът-3 часа

Цели 8,20 часа са нужни на българина, за да си купи кило агнешко

С 49,68 долара Швейцария е на първо място в класация за цените на килограм т…

Прочети още:

Loading...

Култура

Фолклорен фестивал в Бургас съхранява традициите на дедите ни

Фолклорен фестивал в Бургас съхранява традициите на дедите ни

Международният фолклорен фестивал се организира от Община Бургас под надслов: “Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на деца…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Константинов вижда добър колектив и вяра

Константинов вижда добър колектив и вяра

Националният селекционер решава след Евро 2017 дали остава

“Всички са добре физически и здравословно, с изключение на разпределителя Георги Б…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие