Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет23032018

Брой 57, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.58804 BGN1 GBP = 2.24292 BGN1 CHF = 1.6758 BGN
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Приблизително 36 000 дка обработваеми площи са пострадали от градушки от началото на сезона

Приблизително 36 000 дка обработваеми площи са пострадали от градушки от началото на сезона

Приблизително 36 000 дка обработваеми площи са пострадали от градушки от началото на сезона

Към момента поражения в различна степен са регистрирани в областите Пазарджик, Пловдив, Видин, Враца и Плевен

Инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ)

- Инж. Славеев, на 27 април бе открит противоградовия сезон, колко ракети са изстреляни от тогава досега?

- Действително противоградовият сезон беше открит на 27 април. До 8 август са проведени 131 въздействия, като са обработени 607 облачни клетки и са изстреляни 5828 ракети. 

- В кои части на страната падна градушка от началото на лятото и има ли пострадали насаждения?

-Градушки с различна интензивност има регистрирани над цялата страна. Подробна информация имаме за нанесени поражения в защитаваната от ИАБГ територия. Към момента поражения в различна степен са регистрирани в областите: Пазарджик, Пловдив, Видин, Враца и Плевен. В Пазарджик поразени от градушка са 1191 дка, с процент на поражение 20,96. В Пловдив поразените от градушка площи са 3787 дка, с процент на поражение 34,71. 379 дка са поразените от градушка площи във Видинско, а във Враца – 235 дка, а в Плевен – 30 493. Сумарно пострадалата територия възлиза на около 36 хил. дка.

- Спрямо общия брой защитавана, обработвана земя, какъв е процентът на пострадалите насаждения и кои области са най-засегнати?

- Защитаваната територия е 17,2 млн. дка, от която обработваемата е приблизително 11 млн. дка. Поразените от градушка площи са 36 084 дка, със реден процент на поражение 43.57%, което представлява около 0.3% от цялата обработваема площ. За да се види ефективността на защитата, само за 2 и 3 юли извън защитаваната територия от Агенцията, в областите Враца и Плевен са поразени 201 909 дка, на 55% среден процент на поражение. 

-Какъв е процентът в сравнение с минали години?

-Към момента в защитаваната от ИАБГ територия пораженията е приблизително еднакъв. В някои регионални дирекции като Сливен, Стара Загора, Монтана и Враца почти нямаме поражения в защитаваната територия. Най-много поражения има в Плевенска област около 30 493 дка със среден процент 46%. 

-  От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщават, че е възможно през август също да паднат градушки. Колко са останалите противоградови ракети и ще правите ли заявка за допълнителни?

- Наличността на ракетите в момента е около 4300, които за момента са достатъчни. При по-сериозен процес, имаме готовност да направим заявка и да получим допълнително ракети. 

- Колко дeкара е защитаваната обработваема земя в страната и кои части остават извън обхвата на противоградната защита?

- Защитената обработваема земя в момента приблизително 11 млн. дка, което е около 28% от общата обработваема земя в България. Защитата от градушки обхваща територии с интензивно земеделие на териториите на области Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. В процес на изграждане са противоградови защити по ракетен способ в Хасковска област и Подбалканската долина, които се предвижда да започнат работа през 2018 г. През 2019 г. се предвижда останалата част от страната да бъде защитена от градушки чрез прилагане на самолетен способ. Така ще бъде осъществена защита на 90% от обработваемата земя в България. Всичко това е свързано със сериозен финансов ресурс. Имаме уверението от Министерство на земеделието, храните горите, че необходимите средства ще бъдат инвестирани в изграждането на противоградовата защита на територията на цялата страната. Така че живи и здрави през 2019 г. нещата ще бъдат много по-добре. 

Интервюто е на Агенция „Фокус”

България

Икономика

Ръководител на въздушното движение – престижна професия за млади хора

Ръководител на въздушното движение – престижна професия за млади хора

Предизвикателство пред младите, подготвени и образовани хора е реализация на всичките им качества, както и осигуряването на добър житейски с…

Прочети още:

Loading...

Култура

Изложба „Капитан Петко Войвода” се откри във Варна

Спомен за преселниците от Беломорска Тракия

По случай Деня на Тракия — 26 март, изложба с реквизит от филма “Капитан Петко войвода“ се откри …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Младите “лъвове“ спряха Испания

Младите “лъвове“ спряха Испания

Вратарят Димитър Шейтанов “заключи“ вратата на България

Юношеският национален отбор на България до 19 години спря големия фаворит Испания на …

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие