Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон01062020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.75631 BGN ↓ 1 GBP = 2.17102 BGN ↓ 1 CHF = 1.82447 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Икономика (2) Фалшиви печати на агнешкото

Фалшиви печати на агнешкото

Фалшиви печати на агнешкото

Проверки засякоха етикети на храни с неточна информация

Седмица преди Великден от Асоциацията на овцевъдите предупредиха за търговци, които нарушават правилата за продажба на агнешко месо. За пръв път тази година Агенцията по храните въведе практиката българското месо да е със син печат, а чуждото - с червен, припомня съпредседателят на браншовата организация Симеон Караколев.„Печатите ясно трябва да дават информация за държавата. Всяка държава си има код и съответно номер на кланицата. За да се продава месо в търговската мрежа, то трябва да отговаря на тези условия“,казва той. Наблюденията на браншовиците върху агнешкото, предлагано от голяма търговска верига, показват друго. „Има някакво червено петно, от което всеки трябва да си вади извода: „Видиш ли, това е печат“. Да, ама не“, каза Караколев. Понеже правилата трябва да са еднакви за всички, а очевидно не е така, може да има много обяснения какво е това месо. По данни на Асоциацията, то идва от Македония през Гърция. „Кой да каже какво е? Разбирате ли, че тук вече може да се появят всякакви хипотези. Това може да е месо, което гръцките търговци не го желаят. Тоест имало е една голяма заявка, гърците са казали: „Ние не я искаме. И сега какво да го правим, какво да го правим. Българите ще го изядат. Те са свикнали да ядат боклуци“, добави Караколев. Три дни след сигнала Регионалната дирекция на Агенция по храните във Велико Търново прави проверка. „Наистина са установили подобна практика и са възбранили тези съответните количества и аз не знам докога“, каза Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите. Хранителни продукти с липсваща информация върху етикета са най-честите нарушения в търговската мрежа в Русе, които са засекли до момента инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи БНТ. Преди Великден и Гергьовден те следят за качеството на агнешкото, яйцата и козунаците. На много места инспекторите открили липса на информация на български език, или пък етикетировката на български се разминава с тази на производителя от друга държава, обясни д-р Горан Георгиев от Областната дирекция. „Пропускат се обикновено съставки, обявяване на алергени, регистрационният номер на производителя“, обясни той. За да знае потребителят какъв е произходът, върху агнешкото или ярешкото месо тази година се поставя синя или червена маркировка. Ако е от България, печатът е син. „Проследяваме температурата на съхранение. Потребителят може да види цвета на месото – той трябва да е светло червен до керемидено кафяв“, казва д-р Мария Ботева. Печатът върху яйцата гарантира, че са качествени, уверяват инспекторите и съветват да не се купува от улични търговци. А самите потребители предпочитат да обиколят няколко магазина, докато открият най-доброто за трапезата си.

България

Култура

Спорт

Бивш отбор на Херо фалира

Бивш отбор на Херо фалира

Казахстанският Иртиш (Павлодар) отказа участие във футболното първенство на страната

Бившият отбор на Димитър Димитров-Херо Иртиш (Павлодар) ...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Кризата отвори очите на Ели Шербан за нови бизнес идеи

Кризата отвори очите на Ели Шербан за нови бизнес идеи

История за това как две изгорели помпи за напояване водят до откриването на два собствени магазина за зеленчуци

Все по-често се случва българ...

Прочети още:

Loading...