Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10042020

Брой 69, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79913 BGN ↑ 1 GBP = 2.22385 BGN ↑ 1 CHF = 1.85264 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Мемориал на загиналите български воини ще има край Страцин и Стражин

Мемориал на загиналите български воини ще има край Страцин и Стражин

Мемориал на загиналите български воини ще има край Страцин и Стражин

Спирдон Спирдонов

Готов е идейният проект на мемориален комплекс в памет на българските воини, загинали край Стражин и Страцин, Република Северна Македония, през есента на 1944 г. Той бе представен днес в Централния военен клуб от арх. Владимир Михайлов и Михаил Михайлов. Проектът е реализиран от архитектурно бюро Идея М по инициатива на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), Съюза на военноинвалидните коопрации (СВИВК) и Съвместното командване на специалниите операции (СКСО). В обсъждането участваха председателите на военно-патриотичните организации доц. д-р Иван Сечанов и Борис Николов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов и Радослав Симеонов от дирекцията.

В мемориалния комплекс са включени паметник, парк и параклис. Съчетани са няколко набора от тематични символа, между които окоп, парашут и кръст за храброст. Цялата композция вдъхва почит и уважение към загиналите 2863 български воини в този район във войната срещу хитлерофашизма. На една от страните на окопа се предвижда да бъдат изписани техните имена.

В най-скоро време проектът ще бъде представен в Община Кратово, Република Северна Македония. По думите на тамошния кмет д-р Люпчо Бояджиев изграждането на мамориала и парка ще бъде съвместно дело.

В края на янар ит.г. се проведе работна среща в района на с. Страцин, Република Северна Македония. В нея участваха кметът на община Кратово д-р Люпчо Бояджиев, архитектът от общината Иван Пешевски, Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитане“ в МО, военният ни аташе в Скопие подполковник Пламен Николов и неговият заместник майор Румен Янев.

Уточнено бе мястото на мемориала. То е на около 18 км. от Кратово, откъдето ясно се виждат Стражинската и Страцинската позиции по врме на войната. Локацията е между с. Страцин и гр. Кратово, близо до главния път за столицата Скопие, което ще даде възможност за посещения от туристически групи и отделни граждани. Там все още си личат окопите на българската войска. Всяка година близо до с. Страцин през октомври Министерството на отбраната и Съюзът на ветераните от войните на България съвместно със Съвместното командване на специалните операции и други военно-патиротични органиизации провеждат ритуал, на който се почита паметта на загиналите български воини в този район. Няколкогодишните усилия за изграждане на паметник са на път да се увенчаят с успех.

Изграждането на паметника е залегнало в план-програмата на Съюза на ветераните от войните на България за отбелязване на 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война. Идеята се осъществява с конкретната подкрепа на Министерството на отбраната.        

Снимка Димитър Бебенов

България

Икономика

Култура

Спорт

Бодуров даде последна отсрочка на Естеглал

Николай Бодуров още чака Естеглал да му се издължи и ако това се случи, бившият защитник на ЦСКА ще остане в иранския клуб. Бодуров не е пол...

Прочети още:

Loading...

Свят

Моряци на френския атомен самолетоносач “Шарл де Гол“са със симптоми на коронавирус

Около 40 моряци на борда на френския атомен самолетоносач “Шарл де Гол“ отскоро проявяват симптоми, съвместими с коронавируса, и са обект на...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...