Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед12072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Мая Манолова: Моделът за управление на София е генерално сбъркан

Мая Манолова: Моделът за управление на София е генерално сбъркан

Мая Манолова: Моделът за управление на София е генерално сбъркан

Общинските пари се харчат неефективно и непрозрачно, монополите процъфтяват, е изводът на кандидата за кмет на столицата

“Ценя подкрепата и на БСП, и на ДБГ, на “Движение 21“, на “Път на гражданите“, на АБВ, на всички неправителствени организации, на всеки гражданин - партиен или непартиен, защото това означава проявена смелост да застанеш срещу модела. Това са смели хора, които имат собствено мнение и искат промяна на управлението в София. Но няма такива условия, които да ми постави която и да е партия - категорично“.

Това заяви кандидат-кметът Мая Манолова на въпрос в предаването “Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ дали ще изпълни условията, които Нинова щяла да постави с цел подкрепа на изборите.

“Чух, че има очакване да обсъдим основни приоритети и от програмите на “България на гражданите“, и на БСП, и на Движение 21 - моята програма я пишат гражданите на София. Приоритетите в моята програма се определят от гражданите на София. Ако програмите на партиите са съобразени с идеите и вижданията на гражданите, тогава аз нямам никакво притеснение. Части от моята програма ще съвпаднат и с тази на “Път на младите“, и на БСП, на всички партии. Общото е, че всички те искат промяна. Това ми дава сила“,  заяви категорично Манолова.

На въпрос на зрител: Защо развалихте хубавия си образ като омбудсман, като се кандидатирате за кмет, Мая Манолова отговори: 

“Решението да се кандидатирам за кмет на София узряваше бавно, това не е внезапен акт. Много направихме с моя екип в омбудсманството, но през последната година нашите усилия бяха буквално блокирани от властта“. 

Генерално сбъркан е моделът, по който се управлява София и който беше мултиплициран в страната, категорична е Манолова.

Публичните пари се харчат неефективно и се плаща на едни и същи хора, допълни тя и даде пример с последната обществена поръчка за сметопочистващите фирми в София, в която, по думите й, има по един кандидат.

“Столицата е мръсна, непочистена, контейнерите за боклук преливат. Това са ангажименти на сметопочистващите фирми. Моделът е, когато няма детски градини. Хиляди деца пораснаха в списъците за чакащи“, допълни Манолова.

Сега плащаме всяка година 36 млн. лв. за обработката на боклук, а от следващата година ще се плащат още 15 млн. лв отгоре. Това са парите на столичани, заяви Манолова.

“Ще има битка и състезание не срещу един кандидат, а срещу модела. Ще има балотаж между тези, които искат промяна и тези, които защитават статуквото. Няма да позволя нито едно междублоково пространство да бъде застроено, нито една градина, нито един парк, категорична е Мая Манолова“, категорична бе тя.

“Не гледам на тези избори като война, като на битка. Аз гледам на тази кампания като една възможност да извадим начина на управление в столицата на светло и самите граждани да се включат в управлението на града“, заяви Манолова.

Що се отнася до “Топлофикация София“ Манолова заяви, че дружеството се източва и запита къде е столичният кмет. “Частен субект купува евтино токът от Топлофикация и го продава скъпо, той е на печалба, а дружеството е на загуба. След това този субект продава скъпо ток на Топлофикация. Сметките са неясни и неразбираеми, хората живеят с усещането, че ги ограбва. Дружеството е загубило най-ценното - доверието на столичани. Трябва да се оздрави“, каза още Мая Манолова и добави, че пред погледа на Столичния общински съвет се точат милиони от Топлофикация. Нито една от каузите зад които съм седяла като омбудсман - няма да се промени“, уточни още тя.

Мая Манолова е категорична, че не се страхува от компроматна война срещу нея.

КАРЕ:

Време е за Референдум за преработването на боклука на София

Боклукът на София мирише, но обществените поръчки за него вонят, заяви Манолова в Долни Богров

„Зад мен и екипът ми е сметището в Долни Богров, което беше затворено през 1997 г. Днес в това сметище се заравя преработен боклук - по-точно висококачествено гориво, което произвежда заводът за преработка на боклук от боклук. В нормалния свят от такова гориво се произвежда енергия. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на боклук, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани според обещанията на кмета Фандъковa.“ Това заяви гражданският кандидат за кмет на столицата Мая Манолова на входа на депото за неопасни отпадъци в Долни Богров, където по думите й дневно се заравят по 300 тона от т.нар. РДФ.

„И както за повечето от нещата в София, и тук плащаме два пъти - ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията, преработване на преработеното. Веднъж плащаме за преработка на боклука и производство на това гориво - 27 млн. лв. годишно. За това сметище, за заравянето на това гориво, плащаме 3 млн. всяка година. Плюс още близо 6 млн. за горене на останалите количества високотехнологично гориво в циментовите заводи в Северна България“, каза Манолова.

Тя изчисли, че общо сметката е в размер на 36 млн. лв. и че всеки ден на столичани това струва по 100 хил. лв. за преработката на този боклук.

„През следващата година тази сметка ще набъбне с 15 млн. лв. годишно - ще стане малко над 50 млн. лв. Толкова ще плащат столичани за преработка на същия този боклук. Това става ясно от обществената поръчка, която кметът Фандъкова е обявила на 19 август т.г., която ще бъде отворена на 20 септември 2019 г.“, посочи Мая Манолова и уточни, че става въпрос за две поръчки.

Първата е за изгаряне на това гориво, а втората е за транспортиране на горивото, което се произвежда в завода за боклук.

„Видно от параметрите на тази поръчка, изгарянето ще струва на столичани годишно по 15 млн. лв., а транспортът ще струва 5 млн., 27 млн. - заводът за боклук, 3 млн. за това депо - общо 50 млн. лв.“, изчисли Манолова.

„Ако боклукът на София мирише, то тези поръчки вонят - направени в последния момент и свързани със сметосъбирането и боклука на София“, категорична бе Манолова.

„Оказа се, че съм права за поръчката за сметосъбирането. 500 млн. лв., обявени от кмета Фандъкова в навечерието на изборите, при положение, че договорите на сегашните фирми изтичат след 1 година. Така и не чух смислен отговор защо е това бързане, но можем да си направим предположенията, предвид факта, че през следващите 5 години ще почистват същите фирми като сега. Същите фирми от приятелския кръг, както се вижда от отворените вече оферти - има позиции, за които има само по един участник“, подчерта кандидат-кметът.

Тя допълни, че единственият ощетен е столичното общинско предприятие, което до момента е чистило 3 района, сега ще чисти само един. Въпреки обещанието на кмета Йорданка Фандъкова, дадено през 2016 г., че ще инвестира и стабилизира това общинско предприятие, за да може общината сама да се включи в сметосъбирането.

„Тогава са отделени 3,5 млн. за закупуване на техника, а резултатът от това обещание и усилия е фактът, че общинското предприятие сега ще чисти само един район – най-трудният „Красна поляна“. Системата за управление на отпадъците в София е сбъркана. Това ли е кръговата икономика, зелената икономика, при която харчим пари, за да произведем от боклука гориво, а след това заравяме това гориво в земята в едно сметище, което беше затворено“, попита Мая Манолова.

„От мен вече се очакват решения, затова със сигурност ще обещая на кмета Фандъкова, че ще бъде направена пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София - всичко ще бъде извадено на масата. Ако бъда кмет, ще има референдум и гражданите ще кажат да има ли инсталация за горенето на боклук, каква да бъде технологията и по какъв начин да бъде осигурено финансирането. Темата е изключително важна за столичани и решението трябва да го вземат те. Защото решението, което в момента предлага екипът на Фандъкова е това, при което се заравят едни пари. А София, въпреки че годишно се харчат над 200 млн. лв. за чистота, чиста ли е, прашна ли е, подредена ли е? Ставаме заложници на същото за следващите 5 години - пак същите ще чистят, пак така ще чистят. Не просто сбъркана система, а една дебела сметка, която плащат столичани. И един много красноречив пример колко непрозрачно и неефективно се харчат парите на гражданите на София“, завърши Мая Манолова.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие