Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет09042020

Брой 68, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79913 BGN ↑ 1 GBP = 2.22385 BGN ↑ 1 CHF = 1.85264 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Гласът на гражданите: Манолова поиска премиерът да спре търг на имот до дюни край Созопол

Гласът на гражданите: Манолова поиска премиерът да спре търг на имот до дюни край Созопол

Гласът на гражданите: Манолова поиска премиерът да спре търг на имот до дюни край Созопол

От 4700 декара дюни 3500 декара са частна собственост, алармира националният омбудсман

От 4700 дка пясъчни дюни по Българското Черноморие близо 3500 дка са частна собственост.  Това каза омбудсманът Мая Манолова след среща с граждани, сезирали я за съмнение за застрояване на защитени територии в град Созопол, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

“Този терен се води частна общинска собтвеност след като е собственост на Министерството на отбраната, но става дума за уникален терен между “Градина“ и “Златна рибка“, каза Манолова.

По думите й не трябва да се фокусираме върху това дали е плаж, или е дюна, а мястото, което е уникално, да бъде съхранено. “Нашето подозрение е, че става дума за публична държавна собственост, но това може да бъде установено след анализ на сделките, които са се случили там“, посочи омбудсманът.

Тя добави, че трябва да спре унищожаването на безценното богатство на България. Манолова каза, че премиерът може да направи първата стъпка към това. “Просто да спре търга“, призова тя.

Изготвили сме перепоръка до премиера Борисов, в която настояваме за спиране на търга на имота, каза Манолова.  Става въпрос за продажбата на имот с размер около 20 дка., който се намира на около 200 м от морето и пясъчните дюни.

“Сезирана съм от граждани за предстоящи търгове за продажба на имоти основно по Южното Черноморие“, каза Манолова. Тя каза, че тези имоти се продават от Министерството на отбраната поради отпаднала необходимост.

“Става дума за имоти, които са на места, на които природата е запазена в своя автентичен вид“, заяви Манолова и добави, че един от тези имоти между къмпинг “Градина“ и “Златна рибка“, който е 20 дка.

“Според нашата проверка и данните на Специализираната карта на морските плажове и на пясъчните дюни този имот попада в обхвата на Централен морски плаж “Градина“ и част от имота попада в пясъчните дюни“, поясни омбудсманът. Тя каза още, че настояват министерството на отбраната да спре този търг.

“Настояваме за изясняване на статута на имота, защото той е обявен като частна общинска собственост, но може да се окаже, че е публична общинска собственост. Конституцията е категорична, че подобни имоти не трябва да се разпродават“, категорична бе Мая Манолова. Тя добави, че продажбата на това място е насрочена за 4 септември

България

Икономика

Култура

Спорт

Бодуров даде последна отсрочка на Естеглал

Николай Бодуров още чака Естеглал да му се издължи и ако това се случи, бившият защитник на ЦСКА ще остане в иранския клуб. Бодуров не е пол...

Прочети още:

Loading...

Свят

Моряци на френския атомен самолетоносач “Шарл де Гол“са със симптоми на коронавирус

Около 40 моряци на борда на френския атомен самолетоносач “Шарл де Гол“ отскоро проявяват симптоми, съвместими с коронавируса, и са обект на...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...