Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21012020

Брой 267, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76439 BGN ↑ 1 GBP = 2.29356 BGN ↓ 1 CHF = 1.82158 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Без кибервойски няма да мине!

Без кибервойски няма да мине!

Без кибервойски няма да мине!

Вече си имаме председател на Съвета по киберсигурността. Със своя заповед Бойко Борисов назначи вицепремиера Марияна Николова. В този, иначе консултативен и координиращ орган, влизат представители на 18 важни ведомства в държавата, в т. ч. на министерствата на външните и вътрешните работи, на отбраната, на ДАНС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. Президентът подписа указ и също прати там свой човек.

Сега, както обещава Марияна Николова, която е адвокат по професия, предстои разработване на Стратегия по киберсигурност. И, по нейно лично предложение, ще има промени в Наказателния кодекс, за да се увеличат чувствително санкциите спрямо любителите на киберрекета. Всеки хакер, прогнозира тя, трябва да знае, че може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС.

Без кибервойски, обаче няма да стане. Ако държавата е решила да дава пари в тази сфера, по-добре да ги вложи в следващия етап на модернизация на Българската армия, т.е. в изграждането на Войски за киберсигурност, включващи стационарни и мобилни формирования. У нас военната експертиза вече е наясно с въпроса. Очаква се идеите да се конкретизират в стратегическия преглед на системата за национална сигурност, който включва в себе си и отбраната. Подобно организационно-щатно усилие, съвсем няма да е само с ведомствена значимост. Както виждаме у нас армията е навсякъде – при гасенето на пожари, при наводнения, при издирването на престъпници, при охраната на границата, при борбата с африканската чума и т.н. Същото е и с киберпространството. Няма как да го затвориш някъде. Впрочем, няма да сме първите. В Норвегия, чиято армия е около 25 хиляди воини, кибервойските са създадени преди седем години с над хиляда IT – специалисти в униформа. Да не говорим за Китай, които наред с всичко имат сили за стратегическа поддръжка, които включват космически и кибервойски.

Остава да прочетем какво ще пише в Стратегията за киберсигурност. Ако разпилеем силите и средствата, обаче ще си стоим на същия хал.

Спирдон Спирдонов

Икономика

Култура

Спорт

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Подкрепата на българските фенове ме кара да се чувствам като у дома си, заяви първата ни ракета

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуб...

Прочети още:

Loading...

Свят

Ердоган: Турция се превърна в ключов фактор

Ердоган: Турция се превърна в ключов фактор

Надеждите, които покълнаха отново с прекратяването на огъня и срещата на високо равнище в Берлин, не бива да стават жертва на амбициите на т...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Дошло е време за поземлен данък

Дошло е време за поземлен данък

Една част от него трябва да остава за населеното място, където е земята, а не всичкият да отива като приход в националния бюджет

Необходимо е...

Прочети още:

Loading...