Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Експерти: Серия от кризи демонстрира неспособността на правителството

Експерти: Серия от кризи демонстрира неспособността на правителството

Експерти: Серия от кризи демонстрира неспособността на правителството

Данните за май на БНБ показват отрицателни или нулеви стойности на всички видове инвестиции, сочи месечният доклад на Института за стратегии и анализи

Най-горещият месец в годината се оказа с едни от най-високите политически и социални амплитуди.

Серия от кризи динамизираха юлските седмици - източването на сървърите на НАП, чумата по свинете, сделката за закупуване на нови изтребители за ВВС. Ветрило от по-малки за обществената чувствителност, но не по-маловажни за общественото бъдеще събития допълниха критичността на картината – промяната във финансирането на политическите партии, отмяната на машинното гласуване, изборите за водещи имена на европейските институции, изборът на главен прокурор.

Управлението демонстрира ярка липса на достатъчна експертиза, бързина на реакциите и капацитет за справяне с тежките ситуации.

Това пролича особено ясно при развитието на скандала с НАП и ескалацията на африканската чума в страната. Миналогодишните уроци и клетви (чумата при козите и овцете и пробивът в Търговския регистър) се оказаха не просто ненаучени, но и престъпно пренебрегнати.

ОСНОВЕН ИЗВОД:

В държавата в момента НЯМА СИГУРНОСТ – нещо, за което Борисов винаги е държал сметка.

Година след тежката криза с чумата по свинете в съседна Румъния българските институции не взеха адекватни мерки, които бяха предприети в Чехия, Унгария и Австрия и чумата не се разпространи натам.

Бумът на заразата сочи, че блокажът и бездействието е на всички нива на държавното управление, въпреки изобилието от всякакви чиновници, структури, комисии, звена.

 

Трайно се наслагва усещането за ниското ниво на компетентност на държавните институции

, които са завладени от верни на властта хора, но недостатъчно професионалисти, без опит и знания на тежките проблеми, които ни връхлитат.

В огромен проблем за киберсигурността на държавата се превърна пробивът в сървърите на НАП, откъдето бяха източени данните (ЕГН, имена, адреси, данъчни декларации) на милиони български граждани и фирми, които бяха разпратени до медиите и складирани в интернет.

В основни въпроси около този казус се очертават - намиране на мотивите (с каква цел са източени данните и защо са пуснати публично) и кой е поръчителят (ако има такъв).

Безразборните обвинения в началото на скандала показаха объркването, хаотичността, непрофесионализма в действията на разследващите и политическото ръководство.

Този пробив е поредният срив в доверието на българските граждани към управлението и собствената им държава. Хоросанът на държавата се нарича доверие. Когато се изрони, следва рухване на сградата. Доверието на хората за парите и имуществото им трябва да е най-високо в държавните институции.

 

Данъчна тайна и лични данни вече не съществуват като понятия в България.

 

При сделката със самолетите средата се пропи с парадокси и нелогични противоречия. Бедна България едновременно финансира американския и руски военнопромишлени комплекси (покупка на F-16 и поддръжка на МИГ-29).

Реално модернизацията се оказа процес на демодернизация – скъп, закъснял, извън световните тенденции на развитие за следващите 5 години. Светът върви към безпилотни изтребители, които са бъдещето и вече се разработват. Безпилотни автомобили (включително таксита), тирове, дронове с ракети вече са улична и военна реалност. България върви след историята и си плаща за това.

Управляващите действаха на инат срещу опозицията в парламента и срещу президента и пропуснаха да привлекат на своя страна общественото мнение. Говорителите в защита на сделката бяха агресивни и защитаваха тезите си с внушението, че са последна инстанция. Властта не показа сетивност за обществените нагласи, с което се създаде убеждението, че с тази сделка правителството „си купува“ спокойствие до края на мандата.

Изборният процес се тресе от перманентна неустойчивост с постоянните промени на правилата преди избори и отменянето на приети решения, резки смени на позиции, нагаждане на правни норми. Промените в начина на финансиране на партиите променят ДНК-то на политическата и партийна система в страната. Корекцията бе предприета в средата на годината без сериозна оценка за въздействието, каквато липсва при огромна част от приеманите законопроекти.

Европейската статистическа служба (Евростат) отчете рекордно историческо дъно от 4,4% на безработица в България. То е най-ниското от 2000 година насам, откогато и Евростат разполага с данни за страната ни.

За първи път тази година българите толкова масово гласуваха с краката си и решиха да инвестират ваканционните си пари в Гърция. Пропагандирането на Запад на България като евтина дестинация за алкохол и проститутки доведе до отвращение на средностатическите европейци и остави социални маргинали и младежи авантюристи на първа линия. Тази година дори те избягаха.

Данните за май на БНБ показват отрицателни или нулеви стойности на всички видове инвестиции - дялов капитал, реинвестирана печалба и дългови инструменти.

Заради ниския стандарт тук не останаха подготвени кадри, образованието се развива хаотично, без връзка с нуждите на бизнеса и без визия за икономиката.

Синдикатите настояват и за увеличение на работните заплати в секторите образование, държавна администрация, здравеопазване и култура между 10 и 20%. Общият знаменател на всички предложения е „не може повече така“.

Налице са серия от индикатори за задаваща се тежка социално-икономическа ситуация в държавата.

Новият модел на здравно осигуряване, който предложи екипът на министър Кирил Ананиев, е фалстарт.

ПРОГНОЗИРАМЕ, че или ще бъде оттеглен, или ще нанесе повече щети на здравеопазването вместо ползи.

Здравеопазването не може да почива върху пазарен фундаментализъм. Здравеопазването се превърна в кълбо от огромни интереси, за чието разплитане няма политическа воля. Действа се на принципа „да изкараме мандата докрай“.

България все по-често попада под ударите на европейските институции. 

За небрежност по отношение на африканската чума съобщи Европейската комисия.

Съдът на ЕС пък предяви нов иск към България за неспазване на европейските стандарти за качеството на въздуха. Като цяло се очертава въпросът за екологичните и здравословни условия, които държавата осигурява на своите граждани.

Управлението на Борисов еволюира до модел, при който институции, държавни органи, регулатори и комисии са само формално независими, но при нужда влизат в ролята на „бушони“, които смъкват общественото напрежение. Борисов използва умело целия този властови ресурс.

В ГЕРБ тече процес на възмездие за самозабравили се местни партийни функционери. Въпрос от ключова важност за партията са предстоящите местни избори. Реално местната власт в държавата принадлежи на ГЕРБ. Много е вероятно да има отстъпление като брой кметове и общински съветници. 

БСП се отваря за партньорства за местния вот. 

Вътрешните проблеми в партията продължават вече и на местно ниво след баталните сцени в Националния съвет около евроизборите. Проблемът с местния феодализъм е проял партията до самите основи. Разчистването му е неизбежен процес, в случай, че се търси нов образ, доверие от гражданите, изграждане на алтернатива на управлението. Очевидно Нинова ще търси справяне с този проблем, но прекалената децентрализация на партията и анархо-демократичност е като окови за политическо действие с положителна целесъобразност. Кардинален въпрос за партията и лично за Нинова е представянето на местния вот. В тази връзка тя е облагодетелствана, защото тръгва към изборите от кота нула. Перспективите пред партията за местните избори в големите градове обаче не са добри.

ДПС вече играе ключова роля в 44-то Народно събрание не само за осигуряване на кворума, но и за продължителността на правителствения мандат.

ДПС продължава да съчетава остра реторика срещу управлението и подкрепа за управлението по ключови казуси, каквито са например президентските вета. До юли тази двойственост в поведението не водеше до ерозия на публичния є образ. Кризите около управлението обаче, чиито деструктивен потенциал расте, засилват подобен риск.

*Анализът е подготвен от колектив под ръководството на Валерия Велева – журналист и изпълнителен директор на ИСА

От сайта „Епицентър”

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...