Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед23022020

Брой 289, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81263 BGN ↑ 1 GBP = 2.33281 BGN ↓ 1 CHF = 1.84234 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: Предлагаме 6400 лв. еднократна помощ за второ или трето дете

Корнелия Нинова: Предлагаме 6400 лв. еднократна помощ за второ или трето дете

Корнелия Нинова: Предлагаме 6400 лв. еднократна помощ за второ или трето дете

Ще сложим край на модела на прехода и да започнем да възстановяваме страната, категорична е лидерката на БСП

„Едно от първите неща, които ще направим, когато управляваме, е да стимулираме младите семейства допълнително за децата заради демографската катастрофа. Предлагаме 6400 лв. еднократна помощ за второ или трето дете на работещи родители, които са се осигурявали. Това струва 30 млн. лв. годишно“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на БСТВ. Според нея за размера на бюджета и харчовете, които се правят, това е нищожна сума, но би помогнала на млади българи за отглеждане на деца. „За тези 2 години, откакто управлява Борисов, той еднолично, със 190 решения на МС, е изхарчил 5 млрд. и 900 млн. лв., извън бюджета на страната. Къде са отишли тези пари и какъв ефект са дали? Това е един от пороците на това управление, което вярвам, че ще поправим“, каза още тя. Нинова обясни, че тези въпроси се решават в парламента и с актуализация на бюджета. „Сега предизборно, г-н Борисов обикаля страната и примерно- в Стара Загора му поискаха 500 млн. лв, той обеща да им ги даде в сряда. Така не се управлява държавен ресурс. Целта му е лично политическо оцеляване“, подчерта тя.

Председателят на БСП посочи три големи достойнства на „Визия за България“: „За първи път някоя партия предлага такъв прочит на политиката – да сложим край на модела на прехода и да започнем да възстановяваме страната. Написахме програмата не в кабинетите, а тръгнахме в страната – 500 срещи, десетки хиляди хора и специалисти са ни помагали да я изработим заедно. В програмата има конкретни управленски политики – болниците да не са търговски дружества, коригиране на лекарствената политика, доходите, преизчисляване на пенсиите, младежка политика и подпомагане на младите семейства и още много конкретни предложения“, уточни Нинова.

„БСП три години подред много последователно показвахме грешките на правителството. Сега е времето БСП да покаже алтернативата, а това става спокойно, уверено и аргументирано. Проблемите, които засягаме и предлагаме решения за тях, макар и национални, са част от европейските“, подчерта лидерът на левицата. Като пример посочи бедността и неравенствата. „Една от основните теми е европейската минимална работна заплата и пенсия. Другият голям проблем в България е корупцията, особено в еврофондовете, а това е европейска тема“, допълни тя. Нинова подчерта, че предстои формирането на Европейска прокуратура и избор на главен европейски прокурор. „Това е механизъм да се спрат кражбите от еврофондовете и да стигат до тези хора, за които са предназначени, а не до няколко фирми, приближени до властта и да отиват за къщи за гости и апартаменти с асансьори“, допълни тя. В тази връзка Нинова обърна внимание, че според правилата за Европейска прокуратура, имаме право на двама делегирани прокурори – българи, които изпълняват нейните функциите в България. „Два месеца настояваме да изработим правила за техния избор, да направим промени в Закона за съдебната власт. Управляващите мълчат. Тихомълком някъде ще се реши и ще замине някой послушен човек, който да се командва от тук“, посочи тя.

Председателят на БСП е на мнение, че предсрочни избори могат да предизвикат избирателите и ги призова да гласуват – свободно, спокойно и без страх. „Ако ГЕРБ загубят тези избори, те вече нямат легитимност и доверието да управляват“, каза още Нинова. Тя припомни, че могат да се дадат много примери как БСП се бори със задкулисието и паралелната държава. „Напуснахме парламента заради това, че се посяга на правото на хората да гласуват с преференция“, припомни тя. Нинова подчерта, че много удари е понесла партията за това, че се бори да промени модела и да се разграничи от статуквото. „Когато си тръгнал срещу модел, който съществува 30 години, няма как да не си създадеш врагове. Въпросът е дали ще издържиш. Аз искам да продължим по същия начин, както до сега“, заяви тя. „Когато хората ни дадат право да управляваме, ще разберат, че каквото сме говорили като опозиция, ще го превърнем в реални действия“, допълни Корнелия Нинова.

Само БСП е побеждавала ГЕРБ, ще го направим пак

„Евроизборите са много важни за Европа и за България. БСП е единствената партия, която е побеждавала ГЕРБ. Можем да го направим пак чрез изборите на 26-ти май”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с граждани в Стара Загора. Тя обясни, че от всички партии само БСП е отказвала на ГЕРБ да управлява с тях и не се е изкушавала от облаги и власт. Не можеш да искаш промяна на статуквото и да бъдеш част от него. За три години понесохме много удари- фалшиви новини и охулване. Но не се огънахме. Ще продължим така. Знаем какво искаме да постигнем за България и имаме компетентност да го направим. По думите й, когато бъде избрана да управлява, БСП ще започне промяната с три основни неща. На първо място- върховенството на закона и равенство пред закона на всички.  На второ място- председателят на БСП посочи икономиката и производството. Според нея, за да имаме високи доходи, за да има пари за социална политика, трябва да има икономика и производство. „БСП ще реализира тази част от програмата си, която гарантира, че чрез последователна държавна политика ще развиваме една различна икономика – не тази на монополите, а онази, която подкрепя свободната конкуренция, малкия и средния бизнес.  На трето място тя посочи доходите, като се започне от 1,5 млн. най-бедни българи, които живеят под прага на бедността – пенсионерите и младите. „Първата крачка е преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент, което БСП вече е доказала, че може да направи”, обясни Нинова. Тя допълни, че каквато и страна да изградим, ако няма народ, заради който да го правим,  няма смисъл. Като мерки в тази посока Нинова посочи 6400 лв. еднократна помощ за второ и трето дете на работещи родители, които са си плащали осигуровките - възможна и лесна политика, това ще струва 30 млн. лв. Като други мерки лидерът на левицата посочи облекчаване за първо жилище на младите, образование, свързано с икономиката. „Ако одобрявате такава политика, излезте и гласувайте с номер 18 в интегралната бюлетина“, каза тя.

Корнелия Нинова обясни, че левицата ще се бори за справедливост, но не герберска справедливост – подават оставки и това е морал. „Не, връщате парите, конфискуват ви се откраднатите имоти и носите съдебна отговорност. Това е справедливост.  Искаме австрийски стандарти за морал, а не герберски”, заяви тя. По думите й герберският стандарт за морал е – оставка и от министър ставаш зам.-министър, Цветанов напуска парламента, но остава председател на предизборния щаб. „Австрийският е истинският, европейски, ценностен морал - една оставка за корупция и предсрочни избори. ”У нас 7 оставки на министри за 2 години за корупция и премиерът заявява: „Дори и да загубя изборите, няма да подам ставка”. Това не е европейски политически морал”, каза Нинова. Според нея ГЕРБ ни отдалечават от Европа.

Икономика

Коронавирусът удари и родния износ на вино

Коронавирусът удари и родния износ на вино

12 български контейнера с вино в момента чакат административно освобождаване за влизане на пазара в Китай

В момента българските винопроизводи...

Прочети още:

Loading...

Култура

СОФИЙСКИ САЛОН КУЛТУРА - ЛЕГЕ 10

КЛУБ “АРХИТЕКТИ“

ФЕДЕРАЦИЯ “КУЛТУРА И МЕДИИ“

КАНИ

НА ПРЕЗЕНТАЦИЯ И ДИСКУСИЯ

НА ТЕМА:

ГРАДОУСТРОЙСТВО

И АРХИТЕКТУРНА СРЕДА В СОФИЯ

- ПРОБЛЕМИ И ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие