Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет04062020

Брой 103, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.75034 BGN ↓ 1 GBP = 2.19551 BGN ↑ 1 CHF = 1.8209 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП единна и мотивирана за победа на евроизборите

БСП единна и мотивирана за победа на евроизборите

БСП единна и мотивирана за победа на евроизборите

Социалистите откриха в събота кампанията си с многолюден митинг в Южния парк в София

Корнелия Нинова: Тръгваме на битка за справедливост сега

ГЕРБ, ни отчуждиха от европейските ценности, от българските ценности, лишиха ни от човешкото ни достойнство, заяви в словото си лидерът на партията Корнелия Нинова

Добър ден и добре дошли на всички!

Благодаря ви, че сте тук днес – общински председатели, областни председатели, кметове, председатели на общински съвети, народни представители, членове на Националния съвет.

Вие сте моторът на БСП и ние заедно сме екипът, който тръгва в една емоционална и красива, вярвам и победоносна кампания. Тръгваме за европейски избори, за предсрочни парламентарни избори, но най-вече – тръгваме на битка за справедливост сега. Това е слогънът на нашата кампания. Справедливост днес, не след 5, не след 10 години, не с празни обещания и с кухи фрази. Днес, българският народ и Европа имат нужда от справедливост. Ние първи приехме своята програма за икономически развита, социална Европа, Европа на равните възможности, Европа без две и три скорости. Днес представяме пред вас и лицата на тази кампания – хората, които предлагаме да ни представляват в Европа. Остава да си свършим работата. Имаме идеите, имаме хората, от нас – от този екип и от вас – мотора на партията, зависи да си свършим работата. Да се обърнем към всеки български гражданин, тук или в чужбина.

Скъпи българи, знаем, че мнозина от вас гледат на европейските избори с недоверие, някои от вас не вярват че Европа може да повиши доходите им. Може, ако се преборим за минимална работна заплата и пенсия. Ако се преборим за инвестиции в България, които да осигурят работни места.  Други от вас не вярват, че Европа може да помогне на децата им. Може, ако нашите представители там, ако социалистите – левицата в Европа, се преборим да наложим младежката гаранция, младежкия план за образование и работа, културния чек за младите хора. Мнозина не вярват, че Европа може да помогне на българското правосъдие. Може, ако изградим силна, независима и подчинена единствено на върховенството на закона европейска прокуратура. Да се гласува на европейските избори има смисъл, защото те са важни за всеки българин, за справедливостта сега. Но за да стане всичко това възможно, там трябва да изпращаме не чиновинци за заплата, подчинени на брюкселската бюрокрация. Не хора, които срещу едно потупване по рамото и една снимка със силните на деня предлагат послушание и подчинение на България и на българския народ. Там трябва да изпратим достойни българи, професионалисти, каквито днес представяме пред вас. Българи, които да отстояват българския национален интерес в общия ни европейски дом. Българи, които да ни върнат достойнството на народ, равен на другите европейски народи. Това са те. Те са доказани икономисти, финансисти, еколози, лекари, хора на образователната система и културата, международници, авторитети – и в България, и в Европа. С още нещо обаче днес трябва да се обърнем към българския народ – 26 май е важен, за да свалим на правителството на ГЕРБ и патриотите, подкрепяни от ДПС. Нашата победа на Европейските избори означава начало на промяната в България. „Гражданите за европейско развитие на България” – ГЕРБ, ни отчуждиха от европейските ценности, от българските ценности, лишиха ни от човешкото ни достойнство. Искаме свобода – основна европейска, българска и човешка ценност.

Но свободни хора ли сме днес? На едно от последните места сме по свобода на изразяване на слово и медии. Който си позволи да мисли различно, да говори различно, да критикува, е подложен на безпрецедентен натиск. Ето ви Елена, най-ярък пример за това. Искаме равни възможности, но в България близките до властта са по-равни от другите. Искаме върховенство на закона и равенство пред закона, но се оказа, че колкото повече апартаменти имаш в България, толкова по-недосегаем си за закона. Пълзяща диктатура на опозицията е безсмислица, но едноличната власт в България е факт. Разрушени са българските институции – един човек управлява еднолично народа и неговите пари. Ето защо, 26-ти май е важна дата, можем да променим това.

Но скъпи българи, не просто за да свалим това правителство, да го заменим с друго и да продължим по същия начин. Не просто една партия да падне от власт, а друга да спечели.

Можем да поставим началото на промяната на модела

, в който 30 години политици, икономически кръгове, олигарси са заедно единствено за личния си интерес и срещу интереса на народа. Този модел можем да променим.

Обръщаме се към вас – излезте и гласувайте на 26 май. Не бъдете безучастни наблюдатели на началото на промяната. Бъдете активни съзидатели на човешкото си достойнство, на българското достойнство, на достойна България в справедлива Европа. Справедлива сега! Чрез нашите идеи, с нашия екип, на 26-ти, и с вашия глас – победа за Европа и за България! Блгодаря ви! Успех на всички и на добър час!

Елена Йончева: Да бъдем равни с другите в Европа

Управлява ни банда, която не може да брани националния ни интерес, категорична бе водачката на листата на левицата

„Вече 12-та година вървим към Европа с копнеж, че България ще се доближи до тази Европа - на социалната защита, достойнство и свобода, за която всеки от вас е мечтал”. Това каза водачът на листата на БСП за изборите за Европейски парламент Елена Йончева по време на представянето на листата на левицата. Тя добави, че българинът се стреми към  Европа, в която гражданинът може да получи справедливост - и без да е приближен до властта. „Европа, където бизнесът не е подложен на рекет и можеш да получиш добро образоване, независимо от социалния си статус. В Европа, където доброто и безплатно здравеопазване е гарантирано от държавата”, каза още Йончева. Тя коментира, че днес бизнесът бяга от България, а парламентът работи за избрани клиенти – 72 процента от приетите закони са  лобистки, според Българската стопанска камара.  „Тотален е сривът на преките чуждите инвеститори – спадът е 11 пъти спрямо 2008 г., а здравеопазването се превръща в жест на милостиня, в зов за помощ”, коментира още Елена Йончева.

„Преди 11 години бяхме на едно място по свобода на медиите с Франция. Тази седмица беше публикуван докладът на международната организация “Репортери без граници”. В него се казва, че: “България вече не е обетована земя на журналистиката. Организираната престъпност и властта в България подлагат на тормоз медиите”. Разбирате ли какво ни казват?  Организираната престъпност и властта са едно и също”, заяви още водачът на листата на „БСП за България”. Тя бе категорична, че там, където няма свободна журналистка,  се настанява диктатурата. „Днес страната ни се управлява от една банда, хора от престъпния свят. Те са завладели България. Те не могат да ни водят към Европа. Те не могат да защитават българския интерес”, заяви още Елена Йончева. Тя добави, че не могат, защото са зависими - от своето престъпно минало и от своето престъпно настояще. „Не могат, защото, ако преди са използвали малката бухалка, днес превръщат държавните институции в голяма бухалка срещу всеки, който не е част от бандата. Защото техните усилия са насочени за тяхното лично облагодетелстване”, категорична бе Йончева. Тя коментира още, че властта смята, че няма кой да я накаже. „Казва ни – “Хвани ни, ако можеш.” Смятате ли, че можем да ги хванем?”, попита Йончева. „За да можем да водим разговора за Европа, първо трябва България да е равнопоставена страна. Това е трудна битка, но левицата в ЕП успява да се бори за България и печели”, каза още Елена Йонева. Тя заяви, че левицата е спечелила  битката да не сме втора категория граждани, които ползват втора категория продукти. „Създадохме нов икономически модел за развитието на Европа – Европейски социален стълб, който може да прерасне в ново  законодателство. За да имаме социална защита, равни права за равен труд, общи принципи за определяне на минималната заплата и пенсия”, добави водачът на листата на БСП.  Тя бе категорична, че В ЕП предстоят трудни битки – за преодоляване на неравенството, за присъединяването към Шенгенското пространство, за обща отбранителна политика, която ще даде възможност на Европа да бъде самостоятелен играч и да защитава интересите на всички свои членове.

Елена Йончева бе категорична, че левицата ще победи на тези избори. „Трябва след тази победа да започнат такива промени, чрез които България да победи- революция в доходите, преодоляване на бедността и регионалните различия, свободни медии и справедливост”, коментира още тя . Йончева заяви, че  днес битката не е само за Европейски парламент - това е битка за България. „Днес има два пътя пред родината ни – или позволяваме криминалното робство, в което живеем, да ни смачка окончателно, или въставаме. Това можем да направим на 26 май – с гласуване. Време е да заслужим свободата си, да отвоюваме своето достойно място в Европа”, заключи Елена Йончева.

Иво Христов: Всеки българин е толкова европеец, колкото и Юнкер

„Днес е историческа дата – навършват се 143 години от избухването на Априлското въстание. Ако преди толкова години неколцина българи промениха съдбата на нашия народ, днес повечето българи преживяват политиката пред телевизора. Трябва да надмогнем тази апатия”, каза кандидатът за евродепутат от листата на “БСП за България“ Иво Христов  По думите му в хода на кампанията често ще упрекват левицата, че говори за вътрешна политика, а не за дигитализация, свързаност и многогодишна финансова рамка. Според него няма българска вътрешнополитическа тема, която да не е европейска. „Ако по плажовете край Шабла изплува кокаин – това е проблем с европейската граница. Ако стотици хиляди българи заминават на гурбет в чужбина, за да търсят препитание- това е проблем на Европа“, каза той. По думите му всички българи са европейци, наравно с другите в съюза и всеки възрастен българин, в което и да е обезлюдено село в Северозападна България, е също толкова европеец колкото е и Юнкер, Той коментира, че проблемът на всеки възрастен, забравен или бедстващ българин е общоевропейски проблем. Според него тези избори имат два залога – национален и европейски. „Националният е да създадат условия за коренна политическа промяна. Европейският е  да изпратим в ЕП критично мислещи хора, които да преведат Европа на езика на хората, защото Брюксел се отчужди от хората“, заключи Христов. 

Петър Витанов: Дясното лишава младите от перспектива

„Промяната на отношението към децата ни е нашата отговорност към тяхното  бъдеще. 26-ти май е денят на промяната“. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ Петър Витанов по време на представянето на листата на левицата.  Той подчерта, че днес българското правителство обрича на културна нищета и безпросветност собствените си деца, а в Европа след десетилетия дясна хегемония, младите хора сякаш са лишени от перспектива, амбиция и хоризонт. „Днес младите хора остаряват на 20 години, защото се чувстват отритнати и изолирани от пазара на труда, а огромна група от тях по неволя остават без образование. Тъжно, но в 21 век, в най-развитата част на света- старата немска поговорка, която гласи, че който се ражда беден, умира глупав, е по-валидна от всякога. Днес повече от всякога се нуждаем от цялостна политика, гарантираща: достъпа до образование, разширяване на обхвата на младежката гаранция и насърчаване на политики в областта на културата, насочени към младите хора.

КАРЕ:

Корнелия Нинова в навечерието на кампанията: Работя за автентична лява политика

Председателят на БСП Корнелия Нинова отговори на обвиненията на премиера Бойко Борисов за „пълзяща диктатура“ в интервю пред Сашо Диков в предаването „ЕвроДикоФ“ по тв Евроком, цитирана от „Епицентър”. 

“Това е принос в световната история! Най-добрият бисер на Борисов! Това е весела, забавна случка“, така се разсмя Нинова на въпроса за коментар на думите на Борисов, че опонентите на властта у нас готвят “пълзяща диктатура“.

“Президентът Радев знаеше за номинацията на Иво Христов за евролистата на БСП. Сериозните причини да го предложа, е общата политика, която споделяме във “Визия за Европа“ и “Визия за България“. Ние имаме общи идеи за бъдещето на Европа и това е основа за съвместна работа“, заяви Нинова и подчерта, че “между Радев и досегашния му началник на кабинета Иво Христов няма разминавания“.

Тя отказа да коментира отношенията си с президента Румен Радев, но съобщи, че той е бил уведомен за това. “Говорим си с президента Радев“, каза Нинова. 

На въпрос дали е предлагала 30 милиона на Михаил Миков, за да се откаже от председателския пост Нинова отново през смях каза: “Това е виц! И на вицове ли да реагирам! Кой нормален човек ще повярва, че имам 30 милиона, за да ги предлагам на някого да се отказва от постове в БСП? Никога не съм предлагала пари на Михаил Миков“, заяви категорично тя.

На въпрос дали е имало бламиране на пленума, след като Националният съвет прие различна от нейната евролиста, Нинова отговори:

“БСП не е лидерска партия, не е вождистка партия. Ето, това е доказателство, че не превръщам партията в еднолична“, отговори Нинова.

Тя подчерта, че със Сергей Станишев нямат личен спор, както се внушава в публичното пространство - имат концептуални различия за политиката.

“Публично се наложи, че имаме спор със Сергей Станишев. За мен са важни концептуалните ни различия за политика. Сергей промени пътя на автентичната левица - дори той призна грешката, че са работили за монополи, тръгнаха към глобализма,“ разкри Нинова

„Аз искам връщане към автентична лява политика и консервативната лява политика, изтъкна тя. “Това е консервативно ляво срещу глобалистко ляво. Втората ни разлика със Станишев, е борбата срещу статуквото. Искаме да променим статуквото първо вътре в БСП, после в държавата. Третото, по което се различаваме е задкулисието – никакви договорки с ГЕРБ, никакви догооврки с ДПС, с олгираси. А Сергей има тежести в това отношение“, припомни Нинова. 

Тя призна, че Станишев е втори по номинации от партийните организации. На въпроса дали не е било логично при това положение Станишев да бъде на второ място Нинова отговори, че смята, че не е трябвало Станишев да бъде в листата заради противоречията в политиките. “Борим се с Истанбулската конвенция, а той е символ на тази политика. Ето, сега Националният съвет преподреди листата и всеки може да гласува както иска“, посочи лидерът на БСП. 

 

Нинова разкри и дейтайл от заседанието на пленума на БСП.

“По време на дискусията, когато представих моята листа, колегите ме попитаха: “Ако загубим с тази листа, ти каква отговорност ще поемеш? Отговорих: Ако не спечелим изборите, ще си подам оставката!“. След като пренаредиха листата, им казах същото: Сега решението е ваше и отговорността е ваша. Всеки трябва да може да носи отговорност за решенията и действията си!“

По отношение на присъствието на Станишев в листата, Нинова заяви, че при гласуването в ИБ на БСП - 13 гласа са бил против Станишев да бъде в листата на БСП, 1 е бил против, трима са се въздържали.

Ако спечелим изборите, ще искаме предсрочни парламентарни избори, каза тя.

Лидерът на БСП е категорична, че Борисов няма да може да удържи управлението до края на мандата. “Виждам какво се случва в Народното събрание. Няма да удържат, сигурна съм! Ад е да се удържи това състояние във властта! Всеки ден е пазарлък - пълно сливане на ДПС с ОП и ГЕРБ. Това не може да продължи. Народът няма да го допусне!”, каза лидерката на социалистите.

България

Култура

Спорт

Наско Сираков получи акциите на Левски

Новият собственик благодари на Васил Божков и Георги Попов за направеното на „Герена“ и че изпълниха поетия ангажимент

Голямата драма около с...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие