Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26052020

Брой 101, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79368 BGN ↑ 1 GBP = 2.18375 BGN ↑ 1 CHF = 1.84669 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Стотици пациенти догодина няма да получат финансиране за дефибрилатори

Стотици пациенти догодина няма да получат финансиране за дефибрилатори

Стотици пациенти догодина няма да получат финансиране за дефибрилатори

Стотици пациенти, сред които и много деца, догодина отново няма да получат финансиране от Здравната каса за скъпоструващи дефибрилатори. Пациентите, страдащи от аритмии, се нуждаят от устройствата, за да живеят. В момента страната ни е на първо място по смъртност в Евросъюза, предупреди Би Ти Ви. Опасните аритмии убиват за минути. От тях страда и Поля Шумкова. Едва 13-годишна става първото дете у нас с имплантиран дефибрилатор.

Всичко започна на 11, когато започна да ми става зле и получавах припадъци. Две години бях лекувана за епилепсия, която нямах, разказва тя. След изследвания става ясно, че има заболяване, заради което сърцето ѝ постоянно излиза от ритъм. За да оцелее, се нуждае от такъв дефибрилатор. Оцелява обаче и днес живее пълноценно.

Цената на едно устройство е над 10 хил. лв. Здравната каса покрива само 6 хиляди. Подмяната на батериите на всеки няколко години също е с подобна цена. Според лекарите всяка година нови 400 души имат спешна нужда от дефибрилатор. В момента поради тази пречка губим хора. Ако това се случи на улицата при рисков пациент, той е загубен, предупреди д-р Васил Трайков от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология. Заради недостатъчното финансиране ние сме последни в Европа. Дори в Румъния се имплантират 2-3 пъти повече устройства. У нас са 10 на милион души от населението, а при съседите – 25. Първенец в статистиката е Германия с 300 имплантирани на милион. От Здравната каса отказаха конкретни отговори и коментираха, че за допълнително финансиране може да се мисли най-рано през 2020 г.

България

Икономика

Loading...

Култура

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Ватиканските музеи ще се върнат към работа от 1 юни, като всички посетители ще носят маски, ще спазват правилата за социална дистанция и тем...

Прочети още:

Loading...

Спорт

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

Треньорът на ЦСКА сподели, че някои от играчите, които не са титуляри, са напуснали, но според него няма да има други промени в състава пред...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

Фалшивите чертожници са получавали над 13 лв. на декар за празни ниви с боб и леща

Ако през миналата година помощта по обвързаната подкрепа з...

Прочети още:

Loading...