Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06072020

Брой 126, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74254 BGN ↑ 1 GBP = 2.17025 BGN ↑ 1 CHF = 1.84113 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Алтернативният бюджет на БСП– икономика, борба с бедността и неравенствата

Алтернативният бюджет на БСП– икономика, борба с бедността и неравенствата

Алтернативният бюджет на БСП– икономика, борба с бедността и неравенствата

• Приоритет на левицата е демографията, предлагат се 6400 лева за второ дете на родители, които работят и се осигуряват

• Минималната заплата да бъде 640 лева, предлагат социалистите

• 9% ДДС за лекарствата и 5% за хляба

• 4, 6 млрд. лева повече в бюджета от прогресивен данък ще осигурят социалистите, когато спечелят изборите

„Предложеният от правителството бюджет има алтернатива. Техният бюджет представлява начин за оцеляване на правителството, при това лош. Увеличават се данъците на най-уязвимите и най-бедните хора- онези, които карат стари коли, ползват дрехи втора употреба“. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди представянето на Алтернативния бюджет на левицата. Тя добави, че  вдигайки тези данъци, се дават пари на администрацията предизборно. „В нашия Алтернативен бюджет се предлагат: гарантиран икономически растеж през регионите, инвестиции и българско производство, мерки за преодоляване на бедността и намаляване на неравенствата“, обяви лидерът на левицата. Тя заяви, че този бюджет е демографски, защото чрез него се гарантира подобряване на здравния статус, образованието, икономиката, доходите и най-вече грижата за младите хора, семействата и децата. „Освен това, предлагаме преизчисляване на всички пенсии, въвеждане на семейното подоходно облагане, данъчни облекчения за млади семейства. За пръв път предлагаме гарантирана помощ за работещи млади семейства при раждане на второ дете. Те ще получават еднократна помощ от 6400 лв., но само ако работят и се осигуряват“, обяви още председателят на БСП.

„Средствата, които се отделят за образование, се изразходват крайно неефективно“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова. Според нея проблемите в средното образованието са два основни: обхватът на децата и качеството на образованието. „Една от сериозните ни социални мерки – 52 млн. лв., един учебник по един предмет в клас, за всички ученици от 1 до 12 клас безплатно“, подчерта тя. Народният представител даде пример с комплекта от учебници за 9, 10 и 11 клас  - сумите тръгват от 220 лв. нагоре. „Това е непосилно за голяма част от българските семейства“, категорична е тя. Анастасова допълни, че в бюджета се заделят 20 млн. лв. за Националната библиотека, защото е крайно необходимо. „Както и 60 млн. лв. за Селскостопанска академия. Залагаме и допълнителни средства за БАН и висшите училища.

„Важно е да се вложат средства в профилактични програми. Това лишава основна част от населението, която е застрашена от социално значими заболявания, от ранна диагностика и ефективно лечение“. Това предложи народният представител проф. Георги Михайлов. Според него средства трябва да се вложат и в електронните регистри на заболяванията. „Подкрепяме идеята за създаване на Детска специализирана национална болница,  изключителен срам за България е да не притежава такава болница. Средства трябва да бъдат насочени и към трансплантационната програма на страната, в която имаме изключително сериозни проблеми“, допълни той. Според него парите за здравеопазване тази година се увеличават с не малка сума – около 480 млн. лв., но една трета от тях отиват за заплащане на дългове на НЗОК към други институции. „Освен това, в системата на здравеопазването не се предвиждат никакви промени“, коментира той. По отношение на бюджета на НЗОК, БСП предлага да бъдат създадени два подфонда – фонд за неосигурени, в който да бъдат вкарани първоначално около 20 млн. лв., но чиято задача, до края на календарната 2019 г., да е изсветляване - какви са разходите в системата за неосигурените, които представляват особено сериозен проблем и то за голяма част от мрежата на областните и общинските болници. „И на второ място, създаването на фонд за пенсионери и деца, където да се види много ясно какви средства плаща държавата.

Депутатът е на мнение, че трябва да бъдат увеличени, и то в рамките на 100%, средствата в доболнична, специализирана и първична доболнична помощ.

„Във фокуса стои, наред с финансовата стабилност на обществените системи, и човекът“, заяви народният представител Георги Гьоков. „Искаме да се разшири обхватът на помощта от 250 лв. в началото на учебната година - освен за първи клас, и за учениците от семействата с ниски доходи от 2, 3 и 4 клас. Тази допълнителна помощ ще обхване 120 000 деца повече“, допълни той. „Трябва да се увеличи еднократната помощ на майки-студентки от 2880 лв. на 6500 лв. Тази помощ не е увеличавана от 2009 г.“, каза още Гьоков. Според него трябва да бъдат създадени по-добри условия за отглеждане на деца, чрез увеличаване на размера на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от една до две години до размера на МРЗ. „Пенсиите също трябва да бъдат преизчислени, както и увеличаване на максималната пенсия от 1200 лв. на 1560 лв.“, предложи още Гьоков.

Top of Form

„В Алтернативния бюджет предлага максимален размер на месечно осигурителния доход – 3900 лв. и минимална работна заплата от 1 януари 2019 г. – 640 лв., което е 60% от средната работна заплата за последните 12 месеца“. Това каза Пламен Милев, ръководител на направление „Публични политики“ към НС на БСП. Той добави, че левицата предлага и въвеждане на прогресивно подоходно облагане за физическите лица. „Предлагаме и първите стъпки към семейно подоходно облагане – родителите да приспадат до 50 лв. за всяко дете  от дължимия месечен данък. Допълнително, по отношение на ДДС, предлагаме две диференцирани ставки – едната е на лекарствата от 20% на 9%, на хляба – от 20% на 5%. Запазваме ставката на корпоративния данък на 10%“, каза още Милев.

Той добави, че в резултат на мерките, които левицата предлага при прогресивния данък, приходите, които БСП прогнозира, че ще бъдат получени са – от преки данъци допълнително над 2,3 млрд. лв., 700 млн. от корпоративни данъци и 1,6 млрд. от данъка върху доходите на физическите лица. „Очакваме и увеличаване на приходите на социално и здравно осигуряване – осигурителните вносни за държавно и обществено осигуряване  да се увеличат с 388 млн. лв. и здравноосигурителните вноски със 144,6 млн. лв.“, обясни той.

Пламен Милев каза още, че над 3,2 млрд. лв. е общият размер на приходите, които Алтернативният бюджет ще реализира  в повече или общо 47,1 млрд.лв. „Общият размер на разходите ще е почти 46,5 млрд. лв., което е с 3,3 млрд. лв. повече от предложения от правителството“, коментира той.

България

Икономика

Житницата на България остана без жито

Житницата на България остана без жито

През тази стопанска година Добричка област поставя своеобразен „рекорд” по ниски резултати, жънат средно по 138 кг пшеница от декар

Жътвата н...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Ветеранът в тима на Енерги (Котбус) вече се е договорил с Венцеслав Стефанов и съвсем скоро ще облече отново бялата фланелка.

Рангелов е юнош...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Спад на производствените цени в България през май

Спад на производствените цени в България през май

През май 2020 година производствените цени в България се понижават на годишна база за трети пореден месец, след като през март отбелязаха сп...

Прочети още:

Loading...