Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед23092018

Брой 181, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66185 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Проф. Захари Захариев: По-активен обмен в научната сфера ще допринесе за рестартиране на българо-руските отношения

Проф. Захари Захариев: По-активен обмен в научната сфера ще допринесе за рестартиране на българо-руските отношения

Проф. Захари Захариев: По-активен обмен в научната сфера ще допринесе за рестартиране на българо-руските отношения

В София се провежда четвъртата международна среща на училите и специализиралите в Русия и бившия Съветски съюз. Форумът е посветен на 140-ата годишнина от Освобождението на България от османската власт и възстановяването на българската държавност, като преминава под патронажа на президента Румен Радев.

Проф. д-р Захари Захариев, който е председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и на фондация “Славяни“, член на Националния съвет на БСП, отбеляза сложния международен контекст, в който то се е провежда, коментира БНР. Светът е изпълнен с доскоро неподозирани рискови фактори по отношение на световния мир и сигурност и, за жалост, в целия този водовъртеж темата за Русия, отношенията с Русия и до голяма степен, към Русия като фактор на световната политика се превръща в своеобразен разделителен център. И в този контекст такива срещи са изключително полезни, защото позволяват да се събират хора, които са учили и специализирали на територията на бившия Съветски съюз или в Русия, които, по-добре познават манталитета на руснаците и до голяма степен следят и развитието на тяхната политика. А погледа им не се връзва с антирусизма, който се насажда, коментира Захариев. Той подчерта, че форумът не събира единствено българи, които са учили в Русия, а има широко международно представителство. Тук са 33-ма чуждестранни гости от над 20 страни от цял свят — от Европа, Азия, Северна Африка, Латинска Америка. На тези срещи ние винаги каним и представители на водещи руски вузове — сега това са осем университета от водещите висши училища на Русия, обясни още Захари Захариев и подчерта, че една от основните цели на срещата е да запознае участниците и обществеността с последните академични постижения на Русия, а също и да представи възможностите, които страната предлага за по-нататъшно обучение, специализация и обмяна на опит.

Принципно новото в нашата среща е, че тя се провежда само около месец, след като в Москва Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, съвместно с Руската асоциация „Международно сътрудничество” и Държавната агенция “Россотрудничество“ излязоха с инициативата за едно широко обществено движение, световно движение “За народна дипломация за мир“, заяви още Захари Захариев пред БНР.

България

Икономика

Култура

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

Калдъръмите на Етнографския комплекс в Златоград ще бъдат сцена на възстановка “Един пазарен ден отпреди 100 г.“ на 23 септември. Събитието …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...