Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26032019

Брой 313, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.727 BGN1 GBP = 2.28383 BGN1 CHF = 1.74053 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: Ако лявото прави компромис с дясното – се обезличава

Корнелия Нинова: Ако лявото прави компромис с дясното – се обезличава

Корнелия Нинова: Ако лявото прави компромис с дясното – се обезличава

В ЕС расте пропастта между елитите и народите, да си истински европеец означава да критикуваш дясното статукво, заяви лидерката на БСП пред млади социалисти от цяла Европа

“Този, който критикува грешките на Европа, особено, когато тя се управлява от десни партии, е повече европеец, отколкото този, който приема тези грешки мълчаливо.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на срещата си с лидери на младите социалисти от цяла Европа, която се проведе в София. Тя отчете, че опонентите на БСП са им лепнали етикет, че са антиевропейска партия. „Например, защото поставих въпроса да няма двойни стандарти в храните и казах- искам моят, българският народ, да бъде равнопоставен на другите народи, да няма двойни стандарти. Обвиниха ни, че това е антиевропейско говорене“, коментира Нинова. Според нея да критикуваш и да предлагаш алтернатива- означава, че търсиш развитие. Тя посочи, че БСП иска единна и силна Европа, както и равни възможности за европейските граждани. 

 “Когато народът ни реши, че българските социалисти трябва да управляват страната, политиките за младите хора ще бъдат факт.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на срещата си с младежи от цяла Европа в София. „Ще бъдем по-силни, ако заедно се обединяваме и прилагаме такива политики и предложения във всички държави в Европа. За целта- трябва да ангажираме младите хора в такава политика. В България много от младите не се интересуват от политика. Направихме едно проучване- защо това е така. Най-много от тях ни отговориха, че никой не ги пита“, коментира Нинова. Тя посочи, че не споделя мнението, че мигрантите ще решат демографските проблеми. „Казвам го, защото за нас и за много от вашите държави, демографската катастрофа е проблем. Бих искала, чрез въпроса за демографията, да премина към младежките политики, защото един от начините за решаване на този проблем е

политика към младите, към семействата, към децата

, коментира Нинова. Тя подчерта, че в България правителството не води политика за младите семейства. „Това, което ние предлагаме, като законодателство и като политики, се отхвърля без сериозни аргументи. Например- семейно подоходно облагане с облекчаване на данъци за млади семейства с две и три деца – да плащат по-малко данъци“, допълни Нинова. Тя посочи, че друг проблем, който трябва да се решава, е корупцията. „За съжаление,  ние сме на първите места по корупция и чувството за несправедливост у хората е още един голям проблем за политиците“, допълни Нинова. Тя посочи, че всяка държава решава този проблем със собствени средства и законодателство, но има и трансгранични престъпления. „Надяваме се общата европейска прокуратура да ги решава“, коментира Нинова. 

“Важно е

левите партии в Европа да се върнат на принципните си позиции, да водят спор с опонентите си

, а не да влизат в съглашателство с тях.“ Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по време на срещата си с лидери на младите социалисти от цяла Европа, която се провежда в София. Нинова посочи, че младите лидери са събрани в едни напрегнати времена, защото те ще трябва да определят пътя на Европа. „Би трябвало и много откровено да си говорим за проблемите в Европа, за да можем да намерим и решението им. Къде виждаме ние някои проблеми? Например- в различията в стандарта на живот между отделните държави – членки. Сигурно знаете, че средната работна заплата в България и тази в Германия и Франция е много различна. Равнището на здравеопазването също е такъв пример. Някои десни европейски лидери потърсиха решение- като предложиха Европа да се развива на няколко скорости. Ние смятаме, че това не е правилно и ще увеличи проблемите и различията. Смятаме, че правилният отговор е задълбочаване на кохезията и на кохезионната политика, и политиката за развитие. Това е много важен въпрос, особено след Брекзит и предвид бюджета за следващия период на Европа. Затова и в приоритетите на председателството на България на Съвета на ЕС кохезията е изключително важен приоритет, в политиката на БСП също“, коментира лидерът на БСП пред младите лидери на Европа. “Проблем е, че политическите елити са се откъснали от народите си. Расте пропастта между политическите елити и хората.

Вместо решаване на реални проблеми, имаме увеличение на бюрокрацията и на чиновничеството.

Вместо решаване на реални проблеми, имаме търсене на лични облаги и политическа кариера. Смятам, че един от въпросите, които отблъскват хората от нас, политиците от традиционните партии, са големите коалиции между ляво и дясно“, заяви Нинова. „Смятам, че това сливане между ляво и дясно обезличава партиите и ражда популистки националистически партии и движения. В България на нас ни предлагаха да участваме в такава коалиция, но ние отказахме по принципни причини“, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че ако е имало коалиция с ГЕРБ, БСП е нямало да може да изпълни политиките за хората.

“Конфликтът в Близкия изток  не може да бъде решен с военни средства.

Използването на военна сила само задълбочава проблемите, а не ги решава.

Употребата на химическо оръжие е недопустимо, но такава употреба в Сирия трябва да бъде установена от независимо разследване на ООН.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Според нея военни действия, без санкция на ООН и влошаване на отношенията между САЩ и Русия, ни отдалечават от постигането на траен мир в Близкия изток, което е изключително важно и за региона, и за Европа, и за България. “Конфликтът може да се прекрати само с трайно политическо решение. Мястото за това е Съветът за сигурност на ООН, където да се свали напрежението и чрез диалог да се намери устойчиво решение на кризата“- смята Корнелия Нинова.

Срещата с младите лидери започна с едноминутно мълчание за жертвите на тежката катастрофа на автомагистрала “Тракия“, взела 6 жертви.

КАРЕ:

София стана столица на младите социалисти в Европа

Президентът на Младите европейски социалисти (ЙЕС) Жоао Албъкърк, целият секретариат на ЙЕС, млади европейски лидери и представители на ръководството на МО в БСП проведоха първата си работна среща на Позитано 20.

Деница Златева, зам.-председател на НС на БСП поздрави европейските социалисти с думите: „Щастлива съм да видя толкова много млади хора от толкова различни държави. За мен е чест да бъдете наши гости и се радвам, че ръководството на Младежкото обединение в БСП е домакин на заседание на Бюрото на Младите европейски социалисти.  Като заместник-председател на БСП искам да ви споделя, че след изборите миналата година ние имаме най-младата парламентарна група, като почти половината са на възраст под 40 години. Съвсем скоро ни предстоят местни избори и съм убедена, че тенденцията към подмладяване на нашите представители във властта ще продължи. Успях да се запозная с дневния ред на заседанието и съм впечатлена от амбициозната програма и темите, които сте предвидили. Пожелавам ви успешно заседание и ползотворни дебати.”

При огромен успех се проведе и срещата на лидерката на БСП Корнелия Нинова. ЗЕМЯ припомня, че тя към настоящия момент е сред малцината успешни леви лидери в Европа, постигнала огромна изборна победа на президентските избори и удвояване на броя на депутатите в националния парламент на фона на унизителни изборни загуби на социалдемократическите партии в страни като Франция, Германия, Италия, Австрия, Холандия, Гърция, Белгия, Дания и много други.

Основен предмет на обсъжданията, заложен в дневния ред, в първия ден от форума е бъдещето развитие на Европа и мястото на младите хора в нея. В дискусията активно участие взе Вероника Делибалтова, председател на МО в БСП и Николай Бериевски, международен секретар на МО в БСП.

Друга тема от дневния ред на европейските социалисти бе укрепване и подобряване социалния стандарт на младите хора в Европа, което да доведе до практическа промяна на техния живот с конкретни младежки политики. Отбелязана бе и необходимостта от увеличаване на средствата за Младежка гаранция като един от ключовите механизми за справяне с безработицата сред младите.

Бяха очертани и перспективите пред сътрудничестовото на ЙЕС и Младежко обединение в БСП. В бъдеще се предвижда съвместно реализиране на  тематични семинари, зимни университети и летни лагери.

КАРЕ:

Евродепутат от БСП призовава за повече мостове на реке Дунав между България и Румъния

Петър Курумбашев се срещна с граждани и представители на местната власт на Силистра и Кълъраш

Напълно по силите на България и Румъния е да изградят не само Силистра – Кълъраш, а няколко моста над Дунав. Обидно е, че в Германия има 34 моста на средно разстояние 5 км, а в България мостовете са два на разстояние 300 км един от друг. Дори и без европейско финансиране, изграждането на моста Силистра — Кълъраш може и трябва да започне като проект на двете държави. Това може да се случи, например, със създаването на съвместна проектна компания, чрез която да се кандидатства за финансиране от Европейската инвестиционна банка. Нейната функция е именно такава — да финансира държави проекти, представляващи голям публичен интерес“. Това заяви в Силистра Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, който съвместно с БСП — Силистра и Граждански съвет „За Силистра“ инициира среща по темата с експерти, жители на областта и представители на румънските общини Слобозия и Кълъраш. 

Хубаво е двете държави да заявят ясно и как ще се развива тяхната пътна инфраструктура, за да не повторим случилото се при изграждането на моста Видин — Калафат. От румънска страна инфраструктурата там е добра, но България има да свърши още доста работа по път Е79“, каза още Курумбашев.По думите му изграждането на моста ще стимулира развитието не само на търговията и туризма, но и ще се превърне в най-добрата сухопътна връзка между Русия и Турция. „От друга страна, мост Силистра — Кълъраш ще разтовари значително трафика Русе — Гюргево, където 10-километровите опашки от камиони създават сериозни затруднения. Не виждам някой в България или Румъния да е възразил срещу необходимостта от този  мост и се надявам, че в най-скоро време този проект най-накрая ще излезе от сферата на споразуменията и обещанията“, каза още Петър Курумбашев. 

По думите на кмета на община Слобозия Адриан Мочианиу е много жалко, че до момента са провеждани много разговори по темата, но за съжаление, намеренията за построяване на мост Силистра — Кълъраш са останали в много начален стадий. „Ползите от изграждането на моста са за целия регион“, допълни Мочианиу.

КАРЕ:

Антон Кутев: Държавата отсъства и хората виждат това!

В интервю за БНТ социалистът припомни скандалите с ЧЕЗ, избягалите затворници, унизителното отношение на ГЕРБ към хората с увреждания

Държавата блести с отсъствието си и хората го виждат.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по БНТ. Той даде примери с избягалите затворници, с отношението на държавата към ЧЕЗ. „Сега са избягалите  затворници, преди това имаше масов убиец, избил няколко човека, както твърдеше вътрешното министерство, избягал затворник в Силистра, който също стреля с оръжие. Тези хора имат оръжие – излиза, че тук се търгува масово с него. Държавата я няма“, каза Кутев. По думите му същото е и с ЧЕЗ. „Някой продава ключово предприятие, от което зависи тока на 3 млн. души. Министър-председателят заявява, че не знаел. Е защо си министър –председател тогава, ако не знаеш?“, попита социалистът. Според Антон Кутев дали държавата ще контролира през дружествата или през регулатора, тя има начин за контрол. “Позицията на БСП винаги е била за държавно участие и контрол. Държавата вече трети месец обяснява, че нищо не може да свърши. Ако тя не може да се намеси в такъв ключов процес, защо е държава?“, попита Кутев. По думите му вече 30 години се прави опит да се изтегли държавата отвсякъде. „ Държавата трябва да се върне там, където е необходима. Хората вече ясно разбират, че тя е изтеглена прекалено много“, категоричен бе той. 

 Хората с увреждания искат да знаят какъв е механизмът да са интегрирани хора

 „Хората с увреждания искат да знаят какъв е механизмът държавата да ги направи интегрирани хора. Те искат да знаят- дали държавата ще им помогне, дали ще ги  образова, ще обслужи мястото, на което те работят?“, каза  Антон Кутев по другата важна тема и посочи- проблемът е, че не е изработено качествено законодателство, а и хората с увреждания недоволстват от отрязването на ТЕЛК-овете. По думите му тези хора живеят с 200 лв. на месец, а сега могат да останат и без тях. Кутев обясни, че с орязването на ТЕЛК-овете няма да спре течът от системата. „Ще се спрат парите на хората, а те после с какво ще живеят?“, попита той. Антон Кутев отбеляза, че се говори за Закон за социалните услуги, който стои в плана за интеграция на хората с увреждания и е трябвало през 2016 г. да е готов. Сега е март, 2018 г., а от него няма нищо

България

Икономика

“Агрион“ отдава земеделска земя с търгове

“Агрион“ отдава земеделска земя с търгове

Субсидиите и земеделската програма стимулират хора извън агросектора да наемат парцели

Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион“ о…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие