Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря25042018

Брой 80, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59816 BGN1 GBP = 2.23166 BGN1 CHF = 1.63791 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Радев договаря в Ереван коридор „Персийски залив - Черно море”

Радев договаря в Ереван коридор „Персийски залив - Черно море”

Радев договаря в Ереван коридор „Персийски залив - Черно море”

Държавният глава приветства идеята на арменския си колега да бъде организирана среща на транспортните министри от всички държави, които са заинтересовани от този проект

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Армения по покана на своя колега Серж Саркисян.

Българският държавен глава, съпругата му Десислава Радева и водената от него делегация бяха посрещнати с военни почести на летище “Звартноц“ в столицата Ереван. В групата са министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, депутати и представители на деловите среди. С президента на Армения се обединихме около позицията, че нашите две страни имат стратегическо положение и трябва да го оползотворим. Затова ще работим отговорно за реализация на мултимодалния транспортен коридор „Персийски залив — Черно море”, който ще даде възможност да се възползваме от задълбочаването на политическите ни отношения, заяви Радев на пресконференция със Саркисян, цитиран от БТА.

Президентът добави, че приветства идеята на арменския си колега да бъде организирана среща на транспортните министри от всички държави, които са заинтересовани от този проект. Сега се нуждаем преди всичко от свързаност — транспортна, енергийна, дигитална, за да можем да разгърнем потенциала на нашите икономики, категоричен е той. Президентът Радев каза още, че целта на посещението му не е само да се ускорят контактите на високо политическо ниво и отбеляза, че имаме конкретен напредък в редица области. Затова в делегацията са включени и представители на правителството и бизнеса. Нашите народи очакват много по-тясно и резултатно сътрудничество. Ние им го дължим и затова сме тук заедно днес — да продължаваме да го развиваме. С президента Саркисян изразихме задоволство от стабилното състояние на търговския обмен в последните 10 години, но той не ни задоволява. Радев посочи, че вече работят представителите на малките и средните предприятия, на работодателските организации и вече има договорка през юли в Бургас да се състои голям бизнес форум с представители на двете страни. Той определи отношенията между България и Армения като не просто традиционно добри, а преди всичко приятелски, защото между двата народа има дълбоки исторически и културни връзки, взаимна симпатия и уважение от сходната историческа съдба. В присъствието на двамата президенти бяха подписани няколко двустранни документа — за взаимна защита и обмен на класифицирана информация, Програма за сътрудничество в областта на културата от 2017 до 2019 г., Спогодба за регулиране на трудовата миграция, както и Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията. Румен Радев ще има срещи и с председателя на парламента Ара Баблоян, с министър-председателя Карен Карапетян, както и с Негово светейшество Карекин Втори — върховен патриарх и Католикос на всички арменци. В Ереван държавният глава ще бъде гост на 131-во основно училище “Пейо Яворов“, където ще участва в откриването на кабинет за интерактивно обучение и в представянето на книга, посветена на поета Пейо Яворов. След това ще посети Центъра за креативни технологии “Тумо“ в арменската столица.

България

Икономика

Loading...

Култура

Сикстинската кахера допусна нова „Стабат матер”

Шедьовърът на Ренесанса — Сикстинската капела, се отвори повече към съвремието с първия излъчен в интернет концерт „Стабат Матер“.

„Стабат ма…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Ортега отстъпва за оспорваната пенсионна реформа в Никарагуа

Ортега отстъпва за оспорваната пенсионна реформа в Никарагуа

Никарагуанският президент Даниел Ортега отмени оспорваната пенсионна реформа, предизвикала протести, в които загинаха най-малко 24 души за 5

Прочети още:

Loading...

Земеделие