Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря20022019

Брой 289, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72654 BGN1 GBP = 2.23217 BGN1 CHF = 1.72153 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Русия предоставя уникални възможности за българските студенти

Русия предоставя уникални възможности за българските студенти

Русия предоставя уникални възможности за българските студенти

Министерството на образованието и науката на Руската Федерация и Россътрудничество обявяват прием на чужди граждани и сънародници, живеещи в чужбина, за безплатно обучение в над 500 водещи вуза на Русия за сметка на средства от федералния бюджет на РФ.

КЪДЕ ДА СЕ ОБЪРНЕМ?

В представителството на Россътрудничество в България (Руски културно-информационен център в София) (гр. София, ул. Шипка, 34).

Контактен телефон: +359 2 94332-93, ел. поща: ;

Подаването на заявления-анкети за обучение в Русия става в електронен вид на портала RUSSIA.STUDY

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

Всички документи трябва да са преведени на руски език, заверени нотариално и в електронен вид качени на сайта RUSSIA.STUDY.

• Необходими документи на кандидата по основните образователни програми (бакалавриат, специалитет, магистратура, аспирантура):

1. Попълнена анкета на портала RUSSIA.STUDY

2. Копие на паспорта (паспорт, валиден не по-малко от 18 месеца от датата на начало на обучението на кандидата: ясно четливи страници, съдържащи основните данни за издаване на покана).

3. Копие на медицинското заключение за липсата на противопоказания за обучение в Руската Федерация (медицинска справка, медицинско направление).

4. Копия на документите за образование с посочени изучаваните предмети и получените за тях оценки (балове).

* учащите се в училища или вузове предоставят академична справка от организацията, в която кандидатът се обучава, с оценките през време на обучението си през последните 3 години.

5. Списък на публикуваните научни работи и (или) реферат (за кандидатстване аспирантура).

• Необходими документи за кандидатите по програмите за допълнително професионално образование (повишаване на квалификацията):

1. Попълнена анкета на портала RUSSIA.STUDY.

2. Копие на паспорта (паспорт, валиден не по-малко от 18 месеца от датата на начало на обучението на кандидата: ясно четливи страници, съдържащи основните данни за издаване на покана).

3. Копие на документа за образование и (или) квалификация, съответстващ на средно професионално или висше образование.

На кандидата се предоставя правото самостоятелно да избере мястото на бъдещото си обучение — от три до шест вуза в Русия (не повече от два в един федерален окръг на РФ, както и в Москва и Санкт Петербург).

Кандидатите за обучение по направленията за подготовка (специалности) от групата «Изкуство и култура» е необходимо да издържат творчески изпити непосредствено във вузовете.

УСЛОВИЯ ЗА ОБУЧЕНИЕ И ПРЕБИВАВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА

НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

- На пристигналите за обучение студенти и аспиранти се предоставя безплатно обучение. Те получават държавна академична стипендия.

- Осигуряването с общежитие се осъществява при условията, определени за руските граждани, обучаващи се за сметка на средства от федералния бюджет.

- Медицинско обслужване се предоставя на базата на медицинска застраховка, закупена на територията на Русия за сметка на лични средства.

- В случай, че студентът бъде отчислен от вуза за академична неуспеваемост, не се предоставя повторното обучение на бюджетна основа по направление на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация.

Кампанията за подбор на чужди граждани и лица без гражданство за обучение във вузовете на Руската Федерация се реализира от 2013 година (според постановление на Правителството на Руската Федерация от 08.10.2013891 «За определяне на квоти за образование на чужди граждани и лица без гражданство в Руската Федерация» и Реда за подбор на чужди граждани и лица без гражданство за обучение в рамките на определената от Правителството на Руската Федерация квота за образование на чужди граждани и лица без гражданство в Руската Федерация, утвърден със заповед на Министерството на образованието и науката на Русия от 28.07.2014844).

Квотата, определяна за България, се увеличава всяка година. Така например, през 2013 година квотата включваше 50 човека, през 2014 година – 100, през 2015 година – 150, през 2016 година – 190 и през 2017 година – 208 човека. Въпреки това всяка година броят на желаещите да се обучават в Русия надхвърляше дадената квота. Този факт потвърждава високото ниво на руското образование и нарасналия интерес на българите към обучението в Русия. Например, в 2017 година, 670 души проявиха интерес към програмата и се регистрираха на портала RUSSIA.STUDY, конкурса беше приблизително 3-ма човека за място. Броят на избраните и одобрените кандидати възлиза на 236 души при отпусната квота 208 души. През 2017 година презентации на програмата RUSSIA.STUDY бяха проведени в над 50 учебни заведения в 15 региона на България. Общото количество участници в тези мероприятия надхвърли 4000 човека. Освен това бяха проведени срещи с ръководители на образователни организации, регионални инспекторати по образование, кметове на градове и др.

От 2017 година процедурата при подаване на заявки за обучение в руските вузове по квотата бяха опростени. Сега кандидатите трябва да се регистрират на портала RUSSIA.STUDY, да приложат необходимите документи и да чакат одобрение от страна на вуза. Това направи процедурата за подбор на кандидати по-прозрачна.

Подборът се осъществява в два етапа:

– първият етап на подбора се осъществява от представителството на Россътрудничество в Република България;

– вторият етап на подбора се осъществява от руските образователни организации, които са готови да приемат за обучение чужди граждани. Той се прави сред онези кандидати, които вече са подбрани на първия етап.

Първият етап на подбора предвижда:

а) регистрация на портала RUSSIA.STUDY и представяне на необходимите документи от кандидатите, изявили желание да се обучават в руските образователни организации;

б) провеждане на подбор на кандидатите. Представителството на Россътрудничество съвместно с Посолството на Руската Федерация в България правят подбор на кандидатите. Работна група от представители на Софийския регионален инспекторат по образованието, Дружеството на русистите в България, Националното движение «Русофили», Българската Академия на науките, Дружеството на завършилите руските университети Н.Геров, Министерството на образованието и науката на Руската Федерация, Посолството на Русия и Представителството на Россотрудничество в България оценява досиетата им. След това се формират списъци и в определения срок се предават в електронен вид в Министерството на образованието и науката на Руската Федерация.

Статистиката за България:

През 2017 година в рамките на кампанията за подбор на кандидати от България бяха обхванати 47 града. Най-голяма активност имаше в София-град, Варненска, Пловдивска, Плевенска, Русенска, Бургаска и Добричка област.

Руските вузове, които се ползват с най-голямо търсене са:

– Руската академия за народно стопанство и държавна служба към Президента на РФ;

– Националният изследователски университет «Висша школа по икономика»;

– Санктпетербургският държавен университет;

– Руският университет за дружба между народите;

– Финансовият университет към Правителството на Руската Федерация.

Направления в образованието, за които има най-голямо търсене:

– международни отношения;

– икономика;

– мениджмънт;

– право;

– авиостроене;

– психология;

– медицина.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Песков: Сега искат да свалят Мадуро. А ако решат да сменят Ердоган или Путин?

“Желаещите да спасят Сирия ще си имат работа с Башар Асад — той е законният президент на страната“, категоричен е прессекретарят на руския п…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

80 000 евро таван на директните плащания?

80 000 евро таван на директните плащания?

Комисията по околна среда в Европейския парламент (ЕП) подкрепи поставянето на задължителен таван от 80 хиляди евро годишно за стопанство в …

Прочети още:

Loading...